Világgazdaság

Fél százalékponttal vágott az EKB

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön fél százalékponttal 3,25 százalékra csökkentette irányadó rátáját, a kéthetes refinanszírozási kamatminimumot.

A döntés megfelelt az elemzői várakozások többségének, és a bizonytalan, romló gazdasági helyzetnek. Indokolta a kibontakozó kamatverseny is: az EKB is részt vett a mértékadó központi bankok október 8-i, egyeztetett, egyformán fél százalékpontos kamatcsökkentésében, de azóta az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) további fél százalékponttal 1,00 százalékra csökkentette alapkamatát, ismét beállítva a 2003. június és 2004. június között érvényben volt, rekord alacsony szintet.

Csütörtökön előzőleg a Bank of England is meredeken enyhített, a piaci várakozást meghaladó másfél százalékponttal 3,00 százalékra csökkentve alapkamatát, a kéthetes repót. A nemzetközi irányzattal szembeszállva, az EKB júliusban még kamatemeléssel kísérletezett, a rekord inflációt fékezendő. Még nem tudni, ennek vagy az azóta újabb szintre hágott pénzügyi válságnak és a kezdődő gazdasági lassulásnak - de akár mindegyiknek - betudhatóan, mindenesetre a hitelezés drágulása és szűkülése miatt a tizenkét havi infláció az előzetes adat szerint októberben 3,2 százalékra csökkent az euróövezetben a szeptemberi 3,6 százalékról, egyre messzebb a júniusi-júliusi 4,0-4,0 százalékos rekordtól.

 

Mindenesetre még mindig messze van az EKB legföljebb 2 százalékos folyamatos céljától is, de az ezzel kapcsolatos érveket mostanában félresöpri a gazdaság rendbehozatalának szüksége. Az EKB bízik az infláció további lassulásában. Erre elég biztos esélyt ad, hogy az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom idén eddig majdnem minden hónapban 1,5-3,0 százalék közötti mértékben elmaradt az egy évvel korábbitól, az EU statisztikai hivatalában szerdán megjelent adatsor tanúsága szerint.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek