Világgazdaság

Gépjármű finanszírozással lép a magyar piacra a Banco Primus

A portugál-francia tulajdonú, lisszaboni székhelyű Banco Primus S.A. pénzintézet megnyitotta magyarországi fióktelepét. Az anyavállalat 2008 őszén hazánkban is elindította a cégek és magánszemélyek által egyaránt igénybe vehető, új- és használtautó, motor és robogó finanszírozási szolgáltatásokat.

 A portugál cég székhelyén és Magyarországon kívül Spanyolországban folytat pénzintézeti tevékenységet. (de a tervek között szerepel a franciaországi megjelenés is). A Banco Primus fél éven belül 400 új- és használtautó kereskedővel kíván szerződni országszerte, a cég – tervei szerint – 2009-ben jelzáloghitelezéssel is piacra lép.

A portugál-francia tulajdonban lévő vállalat, lisszaboni székhelyű Banco Primus 2005-ben kezdte meg a tevékenységét Portugáliában. A vállalat tulajdonosi köre két részre oszlik: 37 százalék a francia Credit Foncier részesedése, 63 százalék pedig portugál magánbefektetők kezében van. A Credit Foncier a francia piac harmadik legnagyobb pénzintézeti csoportjának, a Groupe Caisse d’Epargne-nak a tagja, amely a közelmúltban kezdeményezett egyesülési tárgyalásokat a Groupe Banque Populaire csoporttal.

A Banco Primus Fióktelep Magyarország 2007 végén alakult és 2008 őszén gépjármű-hitelezéssel kezdte meg hazai tevékenységét, amelynek keretében autóhitel terméke segítségével kínál megoldást elsősorban használt személygépjármű, motor, illetve robogó vásárlás finanszírozására. A forint és svájci frank alapú finanszírozás futamideje akár 120 hónapos futamidőre is felvehető, nulla százalékos önrésszel. A hitelhez nem szükséges sem casco, sem pedig életbiztosítás kötése. Muradin Gergely, a hazai fióktelep egyik vezérigazgatójának elmondása szerint a banknál ügyfél bírálat, nem pedig eszköz bírálat alapján döntenek a hitelkihelyezésről. A cég szeretne belátható időn belül a top5 magyarországi gépjármű finanszírozó közé lépni.

Groupe Caisse d’Epargne Groupe Banque Populaire Banco Primus Portugália fióktelep Credit Foncier portugál Muradin Gergely lisszaboni