Világgazdaság

Gyurcsány ismét reformkort hirdetett

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök budapesti kormányszóvivői tájékoztatón újra meghirdette a reformok politikáját.

A tegnapi parlamenti szavazás igazolta és a december 15-i költségvetési zárószavazás igazolni fogja az önálló szocialista kormány cselekvőképességét. Ezt a cselekvőképességet pedig arra kell használni, hogy visszatérjünk a változások és reformok politikájához - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

A kormányfő hangsúlyozta: kabinetje nem kíván kétszer ugyanabba a folyóba lépni, így széleskörű társadalmi egyeztetés fogja megelőzni a reformokat, s csak azokat valósítják meg, melyhez megszerzik a társadalmi többséget.

Gyurcsány Ferenc a megreformálandó területek között említette az önkrományzati rendszer szerkezeti és igazgatási reformot. Emellett támogatja a kisebb parlament gondolatát, de csak választójogi reformmal együtt. Kijelentette, szükség van új pártfinanszírozási szabályozásra és a korrupció erőteljes visszaszorítására. Továbbá támogatja a felsőoktatás reformjának továbbvitelét.

Az adó- és járuléktörvényekkel kapcsolatban a kormányfő elmondta, az adórendszer átalakítása, belső átcsoportosítása szükséges. Ennek megfelelően már tavasszal megállapodást szeretne kötni a következő két év intézkedéseiről. Azok első lépéseit év közepére, júniusra tervezi. A miniszterelnök hangsúlyozta: csak átcsoportosításra lát lehetőséget, általános adócsökkentésre nem. 

A szociális rendszerre fordítható kiadások csökkentésére nem látok lehetőséget - mondta a miniszterelnök, aki szerint a rendszerbe ettől függetlenül bele kell nyúlni és növelni kell a célzottságát és erejét.

Gyurcsány Ferenc elmondta, a felsorolt intézkedéseknek nem csupán társadalmon és kormányon keresztül kell átívelnie, hanem pártokon és ciklusokon át is.

A felsorolt intézkedések négy-hat év tennivalóit tartalmazzák, ebből mi a következő másfél évben kettő-hármat tudunk majd megvalósítani, attó függően, hogy a társadalom melyekben támogat minket - szögezte le.

A miniszterelnök kérdésre válaszolva a 13. havi nyugdíjról elmondta: meg kell őrizni, de a 80 ezer forintos maximalizálásról a jövőben a lehetőségektől függően kell dönteni.

 

önkormányzati reform reform Gyurcsány Ferenc járulék adó