Világgazdaság

Zuhanás az agrárárakban

Az agrártermékek termelőiár-szintje 2008. októberben 16,5%-kal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest - közölte a KSH. Ezen belül a növényi termékek árszínvonala 32,6%-kal csökkent, az élő állatok és állati termékeké 7,4%-kal nőtt.

A 2008. januártól októberig terjedő időszakban az agrártermékek termelőiárszintje az előző év első tíz hónapjához viszonyítva 2,9%-kal emelkedett, ami a növényi termékek árszínvonalának 6,8%-os csökkenéséből, illetve az élő állatok és az állati termékek árainak 16,1%-os növekedéséből adódott.

2008. októberben a gabonafélék termelői ára az előző év októberéhez viszonyítva 44,3%-kal mérséklődött. A búza felvásárlási átlagára ebben a hónapban 35,7 Ft/kg volt – az első félévre jellemző magas árszínvonal után júliusban, a betakarítás kezdetekor esett le 37,5 Ft/kg-ra, azóta csak kismértékben változott.

A gyümölcsök 41,8%-os termelőiár-csökkenését ebben a hónapban főként két termék határozta meg. Az egyik az alma, amelynek ára a felvásárolt mennyiség volumenének nagy mértékű növekedése következtében 66,1%-kal mérséklődött tavaly októberhez képest. (Az alma felvásárlási ára októberben 15,4 Ft/kg volt, ezt döntő mértékben az ipari felhasználásra kerülő termék áralakulása határozta meg.) A másik, jelentős súlyú termék a borszőlő volt, amely termelői ára 21,5%-kal csökkent előző év azonos időszakához képest.

A vágóállatok termelői árainak 12,6%-os növekedése a vágósertés árának 25,5%-os, a vágóbaromfi árának 1,5%-os, illetve a vágómarha árának 2,8%-os emelkedéséből adódott. Az állati termékek árainak 0,6%-os csökkenésén belül a tavaly októberihez viszonyítva az étkezési tyúktojás termelői ára 5,5%-kal nőtt, a tejé 2,8%-kal csökkent. A tej felvásárlási ára a januári (96,5 Ft/l) csúcs után októberben 76,7 Ft/l-re mérséklődött.

infláció agrárár