Világgazdaság

Félnek a romák - Látványos hibákat vét a rendőrség és az igazságszolgáltatás?

Egyelőre hallgatnak az illetékes hatóságok arról: miért kezelték ellentmondásosan a hétfői tatárszentgyörgyi támadás körülményeit. A Parlamentben a pártok képviselői többnyire egymást illetve a rendőrséget okolták az erőszakos események kapcsán a jelenlegi helyzet kialakulásáért. Több civil és roma szervezet a hatóságokat bíráló közleményben reagált a gyilkosságra és kedd délutántól folyamatosan szerveztek virrasztást az áldozatok emlékére. A köztársasági elnök felháborodását fejezte ki, és tájékoztató megbeszélésre hívta hivatalába az igazságügyi minisztert, az országos rendőrfőkapitányt és a legfőbb ügyész büntetőjogi helyettesét. Közben az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia Ellenes bizottsága (ECRI) kedden közzétett Magyarországról szóló jelentése szerint a magyar jogrendszer hibája is, hogy a hazai védelem nem elég hatékony a rasszizmus ellen - közölte többek között a Roma Sajtóközpont.

Nyugodtan telt a keddre virradó éjszaka Tatárszentgyörgyön — tudta meg a Roma Sajtóközpont (RSK) Zsigár Angélától, a helyi roma önkormányzat elnökétől. Zsigár azt is elmondta: a tegnap éjszakai támadásban sérült két gyerek közül a háromévest várhatóan holnap hazaengedik a kórházból, a hat éves kislányt pedig meg kellett műteni, mert sörét fúródott a karjába.

A roma vezető hozzátette: félnek a romák, de még senki sem költözött el a faluból, ahol fokozott a rendőri jelenlét, a járőrautók folyamatosan cirkálnak az utcákon.

A Pest Megye Rendőr-főkapitányság vezetője vizsgálatot rendelt el a helyszínen történt rendőrségi intézkedésekkel kapcsolatban, pénteken készül el a jelentés – közölte Beluzsárné, Belicza Andrea szóvivő, aki részleteket nem akart elárulni.

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az RSK-nak úgy nyilatkozott: hétfőre virradó éjjel háromnegyed egykor érkezett a bejelentés a tűzesetről a Dabasi Tűzoltósághoz, de nem tudta megmondani, hogy mikor értek a tűzoltók a helyszínre.

Az eddigi információk szerint a kisfiú és az apa halálának okaként elsődlegesen „füstmérgezés” volt megjelölve annak ellenére, hogy a rokonok még a mentők kiérkezése előtt megmosdatva a gyereket látták rajta a vért és a lőtt sebeket.

A „halottvizsgálatot” végző ügyeletes orvost többszöri hívásra sem lehetett elérni.

Kedd délutántól több szervezet is virrasztást illetve megemlékezést szervezett Tatárszentgyörgyön és budapesti helyszíneken. A Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) és civilek szerda reggelig a gyilkosság helyszínén emlékeznek, a C-PRESS Hírügynökség kedd este a Parlament előtt, az Országos Cigány Önkormányzat szerdán délután székháza előtt emlékezik az áldozatokra. 

Az Országgyűlésben kedden a napirend előtti felszólásokban is a tatárszentgyörgyi gyilkosság volt a fő téma.

A Parlament mellett kedden több szervezet is közleményben reagált a tatárszentgyörgyi eseményekre. Az Összefogás az erőszak ellen mozgalom elnevezésű szervezet tagjai nyílt levélben bírálták a rendőrséget és „általában véve” az igazságszolgáltatást, mely szerintük „nem tud megbirkózni feladataival és egyes esetekben a nyomozás megkezdésétől az ítélethozatalig látványos hibákat vét.”

Roma Sajtóközpont Országos Cigány Önkormányzat Roma Polgárjogi Alapítvány Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság