Világgazdaság

"Ki lehet-e fehéríteni" Magyarországot?

Magyarországon az államigazgatás mérete és alacsony hatékonysága az első helyen szerepel azon tényezők között, amelyek fékezik a gazdaság, különösen a nagyobb vállalkozások teljesítményét – így összegezhetők azok a vélemények, amelyek tegnap hangzottak el a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara (BCCH) és a Transparency International (TI) közös tanácskozásán.

A felszólalók egyetértettek, a válság hatására a helyzet tovább romolhat, és a hazánkban aggasztó méreteket öltő korrupció tovább terebélyesedhet. A TI által évente közzétett úgynevezett „korrupcióérzékelési index” Magyarországon évek óta 5 pont körül alakul azon a skálán, ahol a nulla a jelentős, a tíz pedig a csekély mértékű fertőzöttséget tükrözi.

Aggodalomra ad okot, hogy miközben hazánk mérőszáma tavaly romlott az előző évekhez képest, a térségbeli országok fokozatosan javítanak a helyezésükön – fogalmazott Alexa Noémi, a TI ügyvezető igazgatója.

Több nemzetközi vállalat vezetője arra panaszkodott: Magyarországon jelentősen torzul a piaci verseny azáltal, hogy számos vállalkozás kikerüli az adóterheket – minimálbéren jelenti be a munkavállalókat, vagy egyáltalán nem fizet közterheket. Nem meglepő, hogy mind több vállalat – köztük sok magyar is – „lábbal szavaz” e körülmények ellen, vagyis áttelepül a környező államokba.

Általános vélekedés volt az is, a jogszabályok szigorításával önmagában nem orvosolható a helyzet, hiszen aki akar, úgyis talál kiskaput. A korrupció mögött valójában az elkeserítő közmorál húzódik meg, ugyanakkor tény, hogy Magyarországon sokan úgy érzik: befizetett adójuk „eltűnik”, nem hasznosul megfelelő módon, miközben az adóterhelés minden összehasonlításban igen magasnak nevezhető.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara BCCH TI Transparency International korrupció