Világgazdaság

Mobilinternet a jövő? - Tizedannyiba kerül, mint a vezetékes

Végre beadta a derekát a mobiltelefon-ipar, meghatározó szereplői elkötelezték magukat, hogy néhány éven belül egységesítik a készülékek töltőit, és a jelenleginél jóval áramtakarékosabb akkumulátorokkal szerelik fel a telefonokat, amelyek készenléti állapotban feleannyi energiát használnak fel, mint jelenleg.

A kezdeményezés, amelyhez 17 vezető mobilszolgáltató és -gyártó csatlakozott, ezúttal magától a GSM-világszövetségtől (GSMA) ered, nyilvánosságra hozatalát pedig a jelenleg Barcelonában folyó mobil-világkonferenciára időzítették.

A résztvevők most igen ambiciózus tervet tűztek ki maguk elé: 2012-re széles körben elterjed a töltők micro-USB technológián alapuló egységesítése, vagyis addigra az új telefonok többsége már univerzális töltővel és keveset fogyasztó akkumulátorral működik majd.
A mobilipar mostani seregszemléjének másik központi kérdése a válságkezelés volt.

Az ágazat főbb szereplőinek vezetői, szakminiszterek és iparági szakértők egybehangzó véleménye szerint a mobilinternet lehet az egyik kulcsfontosságú gazdaságélénkítő eszköz, amely segít kilábalni a globális csődből, ezért a világ kormányainak minden segítséget meg kell adniuk a mobiltechnológián alapuló széles sávú hálózatok kiépítéséhez. Ráadásul költséghatékonyabb is ezen a technológián kialakítani a széles sávú hozzáférést, amely a Világbank számításai szerint tizedannyiba kerül, mint a vezetékes megoldás.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Pénzügyi és gazdasági válság GSMA OTP K&H Bank Zrt. forintárfolyam mobilinternet molnár csaba Panasonic South-East Europe Kft. A szociális és adórendszer átalakítása Barcelona Európai Unió Piacbefolyásoló adatok telefonVállalati jelentések Barack Obama akkumulátor infokommunikáció