Világgazdaság

Új alapkamat-vágások is elképzelhetőek? Tovább könnyíthetnek az európai központi bankok

Több európai országban további alapkamat-vágások is elképzelhetőek. „Hiszzük, hogy a központi bankok tudnak többet tenni” – nyilatkozta Paul Donovan az UBS AG világgazdaság tagozatának helyettes vezetője a Bloomberg hírügynökségnek.

A központi pénzintézetek nem mindenhol vágták a lehető legnagyobbat az alapkamatokon. Donovan véleménye szerint, az ausztráliai, az európai és a brit központi bankoknak is vannak tartalékai a további könnyítésre. Ugyanakkor az alapkamatok már alacsony szintjeinél is lehet a lakossági és a vállalati kölcsönök piacát élénkíteni, ezzel teret adva a gazdasági fejlődésnek.

Erre egy módszer a kereskedelmi bankok ösztönzése, hogy csökkentsék a betéti- és hitelkamataik közötti különbséget. A központi bankoknak lehetősége van a piaci kamatlábak mérséklésére állami vagy vállalati kötvények vásárlásával, valamint a gazdasági szereplők rendelkezésére álló pénzmennyiség megnövelésével. Ezek az intézkedések tovább csökkentenék a gazdaságok tőkeköltségét. Mindazonáltal nem szabad elfelejtkezni a költségvetést meghatározó szigorú fiskális politika fontosságáról, melynek a monetáris politikával összehangoltan kell működnie. Donovan szerint értelmetlen lenne a monetáris politikát egyedüli eszközként alkalmazni, noha a monetáris politika tud a legtöbbet tenni a gazdaság élénkítéséért.

Autók alapkamat UBS GVH-ügyek Nemzetközi konfliktusok Pénzügyi és gazdasági válság Paul Donovan A szerkesztő ajánlja központi bankok Orbán Viktor autóipar Elemzői vélemények Bűnügyek Fúzió és akvizíció Zöld ügyek Szakszervezet - Érdekképviselet Befektetési lehetőségek Botrányok a politikában Európai Unió Piacbefolyásoló adatok infokommunikáció kamat