Világgazdaság

"A Mol pénzügyi helyzete stabil" - 46 százalékos esés

A Mol Nyrt. múlt évi adózott eredménye 46 százalékkal, 141,1 milliárd forintra esett. A nem auditált, konszolidált, IFRS szerinti adatok szerinti üzleti eredménye 44 százalékos csökkenés után 199,4 milliárd lett.

Mindez 3535,1 milliárdos árbevétel mellett, amely 36 százalékos növekedést takar. A gyengülő szereplést Mosonyi György vezérigazgató döntően az olajáresés miatti készletátértékelésre vezette vissza a cég mérlegbeszámolójának tájékoztatóján.

Ugyanakkor úgy értékelte, a Mol megfelelően reagált működési körülményeinek megváltozására, továbbra is növekvő pályán van. Nem tart az idei eredményromlás megismétlődésétől, mert az olaj ára még egyszer akkorát már nem eshet, mint az elmúlt nyár óta.

"A Mol pénzügyi helyzete stabil" – jelentette ki Molnár József pénzügyi vezérigazgató-helyettes. A cég nettó hitelállománya 691 milliárd forint volt az év végén, eladósodottsága 35,9 százalék, lehívatlan hitelkerete 1,5 milliárd dollár. Stabilitása megőrzése érdekében költségcsökkentést indított, ez évi beruházásait a korábban tervezetthez képest 35 százalékkal lefaragta. "Semmilyen beruházásról nem mondtunk le, csak elhalasztjuk, amelyiket lehet, például a hidrokrakkolóét" – válaszolt a Világgazdaságnak Molnár József.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

eredmény hitel befektetés Mol költség IFRS molnár józsef hidrokrakkoló