Világgazdaság

Deviza- vagy forinthitel? Melyiket érdemes most választani?

Az elmúlt hónapok során a külföldi devizában eladósodott hitelfelveők saját bőrükön érezhették az árfolyamkockázat gyakorlati következményeit. Aki 2008 tavaszán svájci frankban igényelt hitelt, annak az elmúlt hónapokban akár 40-50%-al magasabb törlesztő részletei jelenhettek meg a hó végi számlakivonaton.

A médiában vezető szerepet töltenek be a válság miatt nehéz helyzetbe került lakossági devizahitelesekkel kapcsolatos híradások, melyek legalább annyira tanulságosak, mint amennyire elrettentő erővel is bírnak az esetleges hitelfelevők előtt.  Azonban ma már számos megoldás létezik a devizahitelek árfolyamkockázatának kivédésre  - hagsúlyozta Fitos Szilárd a C&I Consulting ügyvezetője.

A mostanában oly sokat említett egyoldalúan megemelt banki hitelkamatok mellett érdemes-e még egyáltalán devizahitelt igényelni - teszi fel a kérdést az ügyvezető.
Amennyiben valaki használt lakást szeretne vásárolni, akkor a részére elérhető legkedvezőbb támogatott Forinthitel Teljes hiteldíj Mutatója (THM) 5 Millió Forint és 20 éves futamidő esetén 9-10% körül található, ráadásul a felvehető hitelek maximális összege 5 M Ft. Államilag nem támogatott lakáshitelt esetén a  THM már 15-16%.

Az alábbi táblázat a havi törlesztő részleteket hasonlítja össze 5 M Ft és 20 éves futamidő estén használt lakások vásárlása esetén:

A táblázat adataiból már számszerűsíthető, hogy egy forint alapú támogatott hitelek és egy Euró alapú lakáscélú hitelek összehasonlítása esetén a 20 év alatt visszafizetett összeg különbözete közel 2  Millió forint  (10.558.560 – 8.718.480 )

A számok alapján tehát még mindig kedvezőbbnek tűnhet a devizahitel , főleg ha figyelembe vesszük, hogy a támogatott lakáshitelek felső határa 5 Millió Ft, ami a fővárosi ingatlanok esetén elég alacsony vételárhányadot jelent. A nem támogatott hitelek vonatkozásában ez a különbség még jelentősebb.

Sajnos az elmúlt hónapok jelentős forint gyengülése következtében a már korábban is kedvezőbbnek hitt devizahitelek iránti bizalmatlanság jelentősen megnőtt. A szakértő szerint azonban egy gyenge forintnál folyósított devizahitel egy jövőbeni erősödést feltételezve további előnyöket is jelenthet a hitelt felvevő számára. Az elemzők többsége a közép és hosszú távú jövőben mindenképpen forint erősödést vár, ami a gyenge árfolyamnál felvett devizahiteleseknek jelentős részletcsökkenést eredményezhet.

A szakértő felhívta a figyelmet arra is, hogy a devizahitelt igénylők részére ma már léteznek olyan megoldások, amelyek a teljes futamidőre forintban állandó havi részletet garantálnak. 

A ma még viszonylag kevésbé ismert konstrukció lényege, hogy az árfolyam változásának esetén nem a havi törlesztő részlet változik, hanem a hitelek futamideje nő vagy csökken az árfolyam elmozdulásának irányától függően. Ilyen módon elkerülhető a forint további gyengülése következtében bekövetkező törlesztő részlet emelkedés és egy hosszabb időintervallumot feltételezve az elmozdulások és az abból adódó következmények semlegesíthetik egymást, mindezt úgy, hogy a hiteligénylő ebből nem is vesz észre semmit.

forint Keller László Gordon Brown deviza futam Vállalati jelentések C&I Consulting Fitos Szilárd Simor András Részvénypiacok Bokros Lajos Panasonic South-East Europe Kft. hitel idő THMDávid Ibolya árfolyam kamat Warren Buffett