Világgazdaság

GKI: legalább 300 milliárd forintnyi megtakarítás kell

A magyar gazdaságot a világgazdasági válság akkor érte, amikor az egyensúlyjavulás még nem jutott el a szükséges szintig – áll a GKI negyedéves előrejelzésében. A pénzügyi világ azonban még nem szokta meg az új adatokat, így a Magyarországról alkotott kép rosszabb, mint a gazdaság tényleges helyzete – vélik szakértők.

A kutatóintézet tovább, 4-5 százalékra rontotta februári, 3,5 százalékos idei GDP-csökkenési prognózisát, de jelezték, még mindig hatalmas a bizonytalanság az előrejelzésekben, mivel a külpiacokkal kapcsolatban sem állnak stabil lábakon a prognózisok. A GKI szakemberei szerint az azonban már látszik, hogy az idén nem következik be pozitív fordulat, az a legjobb esetben is csak jövőre várható. Az inflációs folyamatokat viszont még a júliusra tervezett áfa- és jövedékiadó-emelés ellenére is kedvezőnek látják, a második fél évben is csak 4,5 százalékra szökik fel a pénzromlás, az elsőben pedig 2,5 százalékos lehet a drágulás.

Továbbra is a 3 százalékos államháztartási deficit teljesülésével kalkulálnak az elemzők, de jelenleg 400-450 milliárd forint bevételi kiesés prognosztizálható a költségvetési törvényhez képest. Emiatt a törvényhez képest 300-350 milliárd forint körüli kiadáscsökkentésre számítanak, amelynek egy része a tartalékok, illetve egyes fejezeti kiadási előirányzatok zárolásából, más része a támogatások visszafogásából állhat. BD

A szerkesztő ajánlja Glatz Ferenc Gyurcsány Ferenc lemondott Részvénypiacok Barack Obama