Világgazdaság

Lovasbemutató és radikálisok - egész napos program a fővárosban

Egész napos program várja az érdeklődőket a nemzeti ünnepen a fővárosban, délelőtt játszóházzal, délután szélsőjobbos tüntetéssel.

A Magyar Köztársaság lobogójának felvonása katonai tiszteletadással 9.30 -kor kezdődik, majd a Kossuth-emlékmű koszorúzása következik a közjogi méltóságok részvételével.

Lovasfelvonulás a Nemzeti Múzeum előtt

A Nemzeti Múzeum előtt 9.00 órától az 1848. március 15-i eseményeket megelevenítő pantomimesek bemutatója várja az érdeklődőket. Az ünnepi megemlékezés 11.00 órakor zászlós bevonulással kezdődik, melynek részeként 200 táncos egy óriási kokárdát, majd egy hatalmas nemzeti zászlót formál piros, fehér és zöld zászlókból. Az előadásban szerepet kap a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegysége tizenhat lovasa, akik a Kossuth térről érkeznek 11.00 órára a Nemzeti Múzeum elé.

Az ünnepi műsorban bemutatkoznak a Győri Balett szólistái is. Az ünnepi műsor főbb szerepeiben idén Dobó Fullajtár Andrea, Nyári Oszkár, Simon Kornél, Fekete Ernő, Stubnya Béla és Egyházi Géza lesz látható. Az ünnepségek történetében először hangzik el a műsorban a Nemzeti Múzeum lépcsőjén az 1848 márciusában született Magyar nők kiáltványa, és felcsendül a kor legkedveltebb Nemzeti dal-feldolgozása is Kálózdi János cigányprímás előadásában. A Nemzeti Múzeum oszlopai többtucatnyi óriásmolinó segítségével adnak folyamatosan változó díszlethátteret az előadásnak. Az ünnepi produkció vezető koreográfusa Román Sándor. 11.40-től térzene zárja a programot a Honvédelmi Minisztérium Központi Zenekarának közreműködésével.

Demszky a Lánchídnál, a Jobbik a Hősök terén

Idén is családi programok várják az érdeklődőket a Lánchídon. Játékos próbatétel keretében idézhetik fel a forradalmi nap eseményeit Pesttől Budáig a Lánchídon létrehozott 12 állomáson. Az egyes helyszíneken korabeli jelmezekbe öltözött színészek a nézők bevonásával jelenítenek meg egy-egy történelmi mozzanatot. Most a ’48-as férfialakok mellett a forradalomban részt vevő nők is előtérbe kerülnek, így Teleki Blanka vagy Laborfalvi Róza hazafias tettei is megelevenednek egy-egy állomáson.

A Fővárosi Önkormányzat ünnepsége délután 13 órakor kezdődik a Március 15. téren, ahol beszédet mond Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere.

13.00-tól Magyar Gárda-avatás kezdődik a Hősök terén, majd 15.00-tól a MIÉP tart ünnepi megemlékezést ugyanezen a helyszínen.

Orbán a Várban, Gyurcsány a MÜPA színpadán

A budai Várban 10 órától családi program és kirakodóvásár várja a látogatókat. A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség ünnepi megemlékezése délután 14 órától kezdődik a Dísz téren, ahol beszédet mond Orbán Viktor, a párt elnöke.

A Jobbik délután fél négytől emlékezik a ’48-as forradalomra az Erzsébet téren. A Politikatörténeti Intézetben kezdődik 16.00-kor a Szabad Sajtó Díjak átadása, amelyen részt vesz Gyurcsány Ferenc is.

Toroczkai László, Budaházy György és Zagyva Gyula 17.30-tól tart megemlékezést a Szent István-bazilika előtti téren. A Magyar Önvédelmi Mozgalom 18.00-tól az Alkotmány utcában emlékezik a forradalomra.

20.00-tól tartják az ünnepi díszelőadást a Művészetek Palotájában, ahol beszédet mond Gyurcsány Ferenc.

szélsőségesek pártok ünnepi programok nemzeti ünnep