Világgazdaság

Citigroup: Korai még örülni a nagy ralinak

Zárásra kifulladt a feltörekvő piaci rali, amely, úgy tűnt, több hónapos csúcsra löki a mutatókat világszerte.

A hazai fizetőeszköz szinte minden vezető pénznemmel szemben másfél-két százalékot kapaszkodott napközben: az euró ára 276, a dollár 203, a svájci frank pedig 183 forintra süllyedt a bankközi devizapiacon, de a zárás itt is korrekcióban érte a piacot.

A Citigroup elemzői szerint korai még örülni a nagy ralinak, a következő hónapokban a régiós devizák 2-3 százalékot gyengülhetnek vissza, a forint 290-es szintre, míg a zloty 4,5-ös, cseh korona pedig 27-es érték fölé.

Pedig úgy tűnt, akár fordulat is beállhat a nemzetközi pénzügyi légkörben, a BUX napközben kilenchavi csúcsra, 15 300 pont fölé kapaszkodott, amelyet jelentős vételi hullám generált: a részvényszekció teljesítménye az idei éves átlag kétszeresét hozta, 34 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a papírok.

Az amerikai lakóingatlan-építés rekordmélységéről szóló hírek végül tompították a menetet: 0,45 százalékos emelkedést követően 14 983,06 ponton zárt az index. A napközbeni optimista hangulatot leginkább a bankszektor és a defenzív papírok használták ki, míg a Mol elmaradt első negyedéves eredménye kiütötte az árfolyamot: 3,58 százalékos zuhanást követően 13 450 forinton zárt a kurzus.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

részvény forint zlotyi Citigroup BUX Mol BÉT