Világgazdaság

Nagy forgalommal zárt jól a BUX, de korrekciót vár az elemző

A Budapesti Értéktőzsde első számú mutatója a Bux index 15 626,36 ponton zárt, az előző napnál 0,11 százalékkal magasabban.

A részvényszekció forgalma az utóbbi hetek megszokott szintjétől bár elmaradt, mégis hozta a jó teljesítményt: 24,8 milliárd forint értékben leltek gazdára a papírok. A tőzsdei nagyok közül a Mol volt képes egész nap a szembeszélben emelkedni: 1,79 százalékos drágulást követően 14 250 forinton zárt.

Érdekesség, hogy a társaság papírjainak átlag forgalma az elmúlt napokban az idei év átlagának kétszeresére emelkedett: 6 milliárd forint fölé. Az OTP 0,38 százalékos drágulást követően 3403 forinton húzta le a rolót (a nap végére kapott szárnyra a bankpapír annak ellenére, hogy a Moody’s kilátásba a DSK bolgár leány leminősítését). A vártnál jobb amerikai fogyasztói bizalmi indexnek köszönhetően emelkedésben nyitott a tengerentúli piac.

A Magyar Telekom árfolyama 0,99 százalékos csökkenést követően 600 forinton zárt. A Richter papírok 1,43 százalékkal értek kevesebbet nap végére: 31 650 forintot.

Gyurcsik Attila, a Concorde elemzője még az idénre vár egy jelentősebb korrekciót a piacon, de mint mondja, nehéz megjósolni látunk-e új mélypontot a BUX index esetén is. Mindenesetre a hazai piac 60 százalékos emelkedése a márciusi mélypontról korrekcióért kiállt. A szakértő szerint sok még a bizonytalanság, számos tőzsdei társaság eredményességét a régiós gazdaságok teljesítménye is befolyásolja. A legtöbb ország esetén a makró előrejelzések szórása, igencsak megnehezíti pontos előrejelzések készítését.

OTP gyurcsik Attila BUX korrekció Mol