Világgazdaság

Varga: A régi trükköt alkalmazza a kormány!

Adócsökkentésről beszél a kormány, de valójában adóemelést hajtanak végre a Fidesz szerint

Nincs új a nap alatt - mondta a Varga Mihály csütörtöki sajtótájékoztatóján -, régi trükk, hogy adócsökkentésről kell beszélni, mivel akkor nem látszik olyan drasztikusnak az adóemelés. Varga szerint a jövedéki emelését, az áfa emelkedését, a magánszemélyek különadójának 2012-ig való megtartását, az eva emelését, az ingatlanadó bevezetését és a szuperbruttósítást nem lehet csökkentésként értelmezni.

A Fidesz alelnöke kifejtette: az elfogadott adókoncepciónak van egy világos és egy zavaros része. A világos - mint mondta - az, hogy mit vezetnek be, így például az elmúlt négy évben a 13. új adónem az ingatlanadó.

Varga úgy vélte, hogy a zavarosabb része a július elsejével, évközben történő adójogszabály-módosítás. Magyarország jelenleg tovább csúszik azon a versenyképességi listán lefelé, amelyen most már olyan dél-amerikai országok is megelőznek, amelyek eddig nem.

Nincs új a nap alatt - ismételte a Fidesz alelnöke -, régi emberek, régi trükkök, jön az adóemelés. Magyarország jelenleg szembe megy az európai válságkezelési stratégiákkal - fogalmazott a politikus.

Újságírói kérdésre válaszolva megfogalmazta, hogy a Fidesz az élőmunka terheinek csökkentéséhez tudna hozzájárulni, ahhoz nem, hogy az amúgy is szociálisan rosszabb helyzetben lévőket hozza még rosszabb helyzetbe az adóemelés és a reálbérek csökkenése.

NAV GVH-ügyek Pénzügyi és gazdasági válság PSZÁF adócsökkentés toshiba Bajnai Gordon OTP A szerkesztő ajánlja IMF Járai Zsigmond Lakossági energiaellátás európai parlamenti választás ingatlanadó Dmitrij Medvegyev forintárfolyam Demján Sándor General Motors Hernádi Zsolt Panasonic South-East Europe Kft. A szociális és adórendszer átalakítása Szilvásy György Sony Fidesz Federal Reserve - Fed Demszky Gábor oep Európai Unió adóemelés bajnai-csomag Oszkó Péter