Világgazdaság

Zuhannak a beruházások

Az első negyedévében a nemzetgazdasági beruházások volumene 7,7%-kal esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a KSH.

A nemzetgazdasági beruházások az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint 1,1%-kal csökkentek. A beruházások első negyedévi, az előző év azonos negyedévéhez viszonyított 7,7%-os csökkenésén belül a gép- és berendezésberuházások 9,9%-kal, az építési beruházások 5,1%-kal maradtak el az egy évvel korábbitól.

A nemzetgazdasági ágak többségében csökkenést regisztráltunk. A feldolgozóipar beruházásai 6,8%-kal mérséklődtek. E nemzetgazdasági ágon belül főként a gumiabroncs-, gumitömlőgyártás beruházásai estek vissza, az előző években megvalósult nagy beruházások után. A járműgyártás beruházásai is jelentősen elmaradtak a válsághoz kötődő nagymértékű keresletcsökkenés miatt. A szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág beruházásainak 21,1%-os mérséklődését elsősorban a szárazföldi szállítási tevékenységgel foglalkozó szervezetek beruházásainak visszaesése okozta. Ebbe az ágazatba tartozik az útépítés is, ahol a beruházások volumene az előző év azonos szintjén maradt. Az új ágazati osztályozási rendszerre való átállás miatt a távközlés átkerült az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ágba. Ezen ágban jelentős növekedés (22,9%) figyelhető meg a távközlésben megvalósuló korszerűbb technológiájú hálózatfejlesztési beruházásoknak köszönhetően.

A lakásépítéseket is tartalmazó ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 3,5%-kal nőtt az előző évhez képest. A legnagyobb mértékben a közigazgatás beruházásai maradtak el (24%-kal), ami elsősorban a központi költségvetés szűkülő forrásaival függ össze. Visszaestek a beruházások a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátásban (21,7%), továbbá a mezőgazdaságban is (18,2%) – e két ágazat volumencsökkenésében főleg az egy évvel korábbi igen magas bázis játszott szerepet. Ezzel szemben a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység ág beruházásainak volumene 17,8%-kal emelkedett.

Autók Nissan Pénzügyi és gazdasági válság Peer Steinbrück A szerkesztő ajánlja OPEC Vállalati jelentések európai parlamenti választás beruházások Orbán Viktor influenza autóipar Hitelek: lakás General Motors autó A KSH jelenti Részvénypiacok VPOP Panasonic South-East Europe Kft. Google Inc. A szociális és adórendszer átalakítása Szilvásy György fogyasztási cikkek Élelmiszerpiac Fővárosi Önkormányzatok Parkolási Társulása A munka világa Zöld ügyek Opel Befektetési lehetőségek Botrányok a politikában Pokorni Zoltán Fővárosi ügyek Egyesült Államok EU aloldal biztosítás HospInvest recesszióAutók Barack Obama bajnai-csomag Oszkó Péter