Világgazdaság

Májusban nőtt a tőzsde forgalma

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) forgalma májusban 30,4 százalékkal volt magasabb, mint áprilisban, a részvénypiacon - kétszeres árfolyamértéken számolva - 1.093 milliárd forint értékben születtek üzletek - közölte a BÉT a brókercégek jelentései alapján készült havi statisztikájában kedden.

Az év első öt hónapjában a részvénypiaci forgalom 3.753 milliárd forintot tett ki, ami viszont mintegy 25 százalékkal elmarad a 2008. azonos időszakitól.

Az idén májusban erősödtek a részvényárak, a hivatalos részvényindexe, a BUX a hónap utolsó kereskedési napján 14.937,0 ponton állt, 2.065 ponttal, 16 százalékkal magasabban az áprilisi záró értékénél. Az év eleje óta 22 százalékkal emelkedett a BUX.

A brókercégek forgalmi listájának élén májusban az Erste Befektetési Zrt. állt, amely 223,5 milliárd forint értékben forgalmazott részvényeket a tőzsdén. A második legnagyobb forgalmat a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe érte el, 211,3 milliárd forinttal, harmadik a Cashline Értékpapír Zrt. 104,4 milliárd forintos forgalommal. A negyedik és ötödik legnagyobb forgalmazó a Concorde Értékpapír Zrt. volt 86,4 milliárd, és a CIB Bank 77,7 milliárd forintos forgalommal. Az előző hónapban az Erste, a KBC és a Concorde állt a lista első három helyén.

A és a hitelpapír szekciót is magában foglaló azonnali összforgalom májusban 1.133 milliárd forintot ért el, az előző hónaphoz képest 28 százalékkal nőtt.

Az államkötvények és kincstárjegyek adásvétele 32,4 milliárd forintra nőtt az áprilisi 22,8 milliárd forintról.

A befektetési- és kárpótlási jegyek forgalma májusban 7,3 milliárd forintot ért el az áprilisi 6,3 milliárd forint után.

A jelzáloglevelek és vállalati kötvények májusban mindössze 359 millió forint értékben forogtak a tőzsdén, míg az előző hónapban kiugróan magas volt a forgalmuk, 15,1 milliárd forintot tett ki.

A derivatív piacon májusban az egyedi részvényekre 156,1 milliárd forint értékben született határidős ügylet az előző havi 107,6 milliárd forintos forgalom után. A határidős BUX forgalma 87,8 milliárd forintra emelkedett az áprilisi 51 milliárdról. A deviza kontraktusok forgalma 276 milliárd forint volt, míg az előző hónapban 395 milliárd forintot tett ki.

Az áru szekcióban májusban emelkedett a forgalom, 6,6 milliárd forint értékben kötöttek gabonaügyleteket, az áprilisi 4,5 milliárd forintos forgalom után.

tőzsdei forgalom Mtelekom OTP részvények emelkedés bét értékpapírok Mol