Világgazdaság

Sukoró-ügy: a pénzügyminisztérium vizsgálata folyamatban

Folyamatban van a pénzügyminiszteri vizsgálat a Sukoró határába tervezett King's City beruházás ügyében - mondta el Pichler Ferenc a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke.

Hozzátette: a tárca bekéri a beruházással kapcsolatos dokumentumokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-től.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy Bajnai Gordon kezdeményezésére belső vizsgálat indul a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-ben a sukorói King City beruházásnak otthont telkek csereügylete kapcsán.

Korábban az MNV Zrt. értékesítési igazgatója, Császy Zsolt elmondta: közcélok megvalósítását, az útfejlesztéseket, valamint a Velencei-tó fejlesztését is gátolja az úgynevezett "Sukoró-ügy", noha teljes mértékben jogszerű volt a sukorói, illetve az albertirsai és pilisi telkek csereügylete a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) és Joav Blum magyar-izraeli állampolgár között.

A telekcserére azért volt szükség, mert a Joav Blum által birtokolt három - két albertirsai és egy pilisi -, összesen 182,1 hektár területű telek a jogerős építési engedéllyel rendelkező és európai uniós támogatással megépülő M4-es autópálya nyomvonalába esik. A területszerzés már megkezdődött.

Miután a telektulajdonosnak joga van cserét kérni, mégpedig azon a területen, amit megjelöl, a befektető egy sukorói telket kapott. A Velencei-tó mellett lévő 70,1 hektár területű telket a független értékbecslő 1,08 milliárd forintra értékelte, míg a Pest megyei ingatlanokat 787,4 millió forintra, ezért a befektető már a múlt év végén átutalta a különbözetet, a 296,6 millió forintot.

Az „európai Las Vegas”

Tíz év alatt összesen 5 milliárd euróból épülhet meg Északnyugat-Magyarországon a Hard Rock Szálloda és Kaszinó Magyarország, amely Európa első Las Vegas-i stílusú szerencsejáték központja lesz - jelentette be Jim Allen, a Seminole Hard Rock Entertainment elnöke. Az osztrák határ közelében Hegyeshalom és Bezenye között megépülő szálloda- és kaszinókomplexum első épülete várhatóan 2012-ben nyílik meg.

A Sukuró-ügy további részleteiért lapozzon!

Az igazgató megjegyezte, hogy a törvény értelmében csereügylet esetén csak az egyik félnek kell helyi lakosnak lennie, ezért lényegtelen Joav Blum lakhelye.

A sukorói telek parti sávja állami tulajdonban marad, miután a jogszabály az élővizeknél 6-10 méter sáv szélességben a part állami tulajdonban tartását írja elő. A parti sáv az ingatlan és a Velencei-tó betontámfala közötti 10 méter széles sáv. Az MNV a maximális 10 métert a közérdekek jobb érvényesítése miatt kötötte ki.

Jelenleg a csereügyletben a sukorói ingatlan földhivatali bejegyzését akadályozza az, hogy az illetékes ügyész megóvta az állami tulajdonban maradó, több mint 2 hektár területű parti sáv földhivatali bejegyzését eljárási hibára hivatkozva. Ezért az érintett építésügyi és ingatlan-nyilvántartási hatóságok az ügyészi óvásra tekintettel visszavonták a telek átalakítására, azaz a parti sáv kialakítására vonatkozó határozataikat, és az eljárás megismétlését írták elő, ami jelenleg is tart.

Korábbi információk szerint Joav Blum tagja annak az amerikai, izraeli, német és magyar üzletemberekből álló befektetőcsoportnak, amely a Velencei-tó mellett mintegy egymilliárd euró értékű turisztikai beruházást kíván megvalósítani. A hetvenhektáros  területen szállodák és éttermek épülnének, valamint élményfürdő, golfpálya, fedett sípálya, kaszinó, továbbá egy szórakoztató-központ is helyet kapna.

A sukorói telek nincs természetvédelmi terület közelében, és nincs ott villapark sem, viszont 500 méterre van az M7-es autópálya.

Magyar Nemzeti Bank (MNB) sukuró turisztika Izrael Magyar Nemzeti Vagyonkezelő King City Magyarország kaszinó sípálya M4 golfpálya joav blum