BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csábító kínai ajánlat érkezett az Opelre

Lehet, hogy mégsem az eddig favorizált osztrák–kanadai beszállító cég, a Magna, hanem egy kínai autógyártó (BAIC) többségi tulajdonába kerül a német Opel. Az utóbbi ugyanis kereken 660 millió eurót kínál az amerikai General Motors (GM) németországi leányvállalatáért, miközben a Magnáénál jóval kevesebb – 4,5 helyett 2,6 milliárd euró – állami garanciát kér Berlintől, s kevesebb alkalmazottól válna meg. Bár a GM korábban szándéknyilatkozatot írt alá a Magnával, a The Wall Street Journal a vállalatokhoz közeli forrásból úgy tudja, az amerikai konszern nyitott a kínai társasággal való megegyezésre.

Sajtóértesülések szerint a GM 2015-re már évi félmillió Opelt értékesítene Kínában. A BAIC 400 kereskedésből álló hálózatot építene ki az országban, és mintegy 485 ezer Merivát, Corsát, Zafirát, Antarát és régi típusú Vectrát adnának el évente. A kínai vállalat elképzelése szerint 2010 és 2011 között 60 ezer járművet szállítanának az európai gyártóegységekből, s 2012-ig 2,25 milliárd dolláros beruházással saját gyártókapacitást építenének ki Kínában. A BAIC közel 7600 európai Opel-alkalmazottól válna meg. A Magna terveiben 10 ezer állás megszüntetése szerepel. Az Opel jelenleg összesen mintegy 50 ezer főt foglalkoztat a kontinensen.

Kérdés mindazonáltal, hogy a General Motors ázsiai terveit mennyire veszélyezteti a BAIC, amely a Financial Times szerint az Opel megvétele esetén kétmilliárd dolláros beruházással új gyárat építene Kínában. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.