Világgazdaság

Lobbi magyar módra - Meddig"nyüzsöghetnek" kontroll nélkül?

Megújul a lobbitörvény, a tervezet készül. E szerint szigorúbb, transzparensebb szabályok érvényesülnének az érdekkijárásban.

A módosítás nemcsak a lobbistáktól, hanem a központi döntéshozóktól is megkövetelne kötelezettségeket, amelyek elmulasztását szankcionálná. Kiterjesztené a törvény hatályát többek között a társadalmi szervezetekre, így kivédené, hogy a cégek – mondjuk – egyesületek hátteréből lobbizhassanak, mint ma több esetben teszik. A szakma, sőt az IRM Igazságügyi Hivatala is régóta szorgalmazza a változtatást, mivel a 2006-ban született törvény kevéssé váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A tapasztalatok azt mutatják, kétféle lobbista van: az egyiknek igazolványa van, és be kell számolnia a tevékenységéről, de nem lobbizik, a másiknak nincs igazolványa, beszámolási kötelezettsége, mégis csinálja – mondta Szabó Lajos, az Igazságügyi Hivatal főigazgató-helyettese. A hivatal nyilvántartásában mintegy kétszáz lobbista szerepel. Sokan azért jelentkeztek, mert úgy vélték, ez afféle szakértői névjegyzék, amelyből majd választ az, akinek szüksége van lobbistára. Csakhogy ez nem így működik, a lobbizónak kellene „nyüzsögnie”, hogy legyen dolga.

A regisztráltak legfeljebb tíz százaléka lobbizik folyamatosan, többnyire ugyanazok. Ők be is számolnak a tevékenységükről negyedévente. Mások nemigen. A nyilvántartásból eddig negyven főt töröltek, mert folyamatosan nem tettek eleget beszámolási kötelezettségüknek. Egyikük sem fellebbezte meg a döntést. Mindez azt jelzi, nem működik jól a törvény, sokan nem veszik komolyan.

A hivatal egyebek között javasolja: az igazolvány nélkül lobbizóról is legyen köteles beszámolni a megkeresett szerv, a hivatal pedig eldönthesse, történt-e érdemi döntésbefolyásolás vagy sem.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Autók elemzések - Gazdaság és Pénzügy Nemzetközi konfliktusok sztrájk Pénzügyi és gazdasági válság Bajnai Gordon ORFK Politikai közvélemény-kutatások A szerkesztő ajánlja BKV Vállalati jelentések Lakossági energiaellátás Nyugdíjkérdés Magyarországon forintárfolyam lobbitörvény Felmérések influenza lobbista autóipar Elemzői vélemények nyilvántartásElemzői vélemények Bűnügyek katasztrófák lobbi A KSH jelenti Reklám és Média Részvénypiacok SZDSZ-ügyek Jobbik-ügyek Élelmiszerpiac IRM Deviza- és árupiac Fúzió és akvizíció Zöld ügyek KKV aloldal Gazdák és termelők Befektetési lehetőségek Botrányok a politikában Igazságügyi Hivatal Európai Unió Tölgyessy Péter EU aloldal biztosítás Tudomány - Kultúra ingatlanpiac bajnai-csomag MÁV infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Fidesz-ügyek