Világgazdaság

Madoff: Csodálom, hogy nem buktam le korábban

A 150 éves börtönbüntetését töltő Bernard Madoff most először adott interjút az ellene indult büntetőeljárás lezárása óta. A minden idők legnagyobb piramisjátékát felépítő csaló azt mondta: csodálkozik, hogy ennyi ideig nem bukott meg.

Két héttel bebörtönzését követően Madoff Joseph Cotchett és Nancy Fineman ügyvédekkel beszélt az általa irányított piramisjátékról. Mint arról a Reuters beszámol, a 71 éves csaló elmondta: számtalanszor találkozott a tőzsdefelügyelet (SEC) illetékeseivel, és azt hitte, a szervezet felfedezte a csalást. (Az SEC jelenleg belső vizsgálat segítségével próbálja felderíteni, hogy maradhatott rejtve a hatalmas csalás.)

Madoff  úgy nyilatkozott: minden, még fellelhető pénzt megtaláltak már a hatóságok. Ugyanakkor az ügyvédek szerint lehetséges, hogy ez nem teljesen igaz (bár nem állították, hogy "Bernie" tudná, hol lehet a kicsalt összeg többi része).

A két ügyvéd a Madoff által becsapott befektetők képviseletében látogatott a börtönbe. Elmondásuk szerint a négy és fél órás beszélgetés során Madoff nyitott és humoros volt, és minden kérdésre válaszolt. Ez azért érdekes, mert a csaló csak azután volt hajlandó találkozni az ügyvédekkel, hogy megfenyegették: beperelik a feleségét. Az ügyvédek hozzáfűzték: egészségesnek látszott és feltételezhető, hogy edz. "Biztosan nem boldog, de nem panaszkodik" – mondta Cotchett a hírügynökségeknek.

A két jogász a most megszerzett információkat egy hamarosan kezdődő perben használja fel, az eljárást Bernard és testvére, Peter Madoff ellen indítják a Manhattani bíróságon.

Autók elemzések - Gazdaság és Pénzügy Nemzetközi konfliktusok KSH Pénzügyi és gazdasági válság infrastruktúra-fejlesztés Bajnai Gordon turizmus ügyvédA Madoff-csalás börtön Gyógyítás-finanszírozás BKV IMF Vállalati jelentések Nyugdíjkérdés Magyarországon piramisjáték forintárfolyam Felmérések madoff autóipar Elemzői vélemények Bűnügyek Gyurcsány Ferenc A KSH jelenti Reklám és Média Részvénypiacok A szociális és adórendszer átalakítása SZDSZ-ügyek Jobbik-ügyek Élelmiszerpiac Zöld ügyek utazás Befektetési lehetőségek Mol Botrányok a politikában Állami Számvevőszék csaló Egyesült Államok Tudomány - Kultúra infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon