Világgazdaság

Mennyiért szállítja a mozgáskorlátozottakat a BKV háztól-házig?

A nagykörúti, mára már elengedhetetlenné vált felújítások alatt, a BKV mindent megtesz az akadálymentes közlekedés biztosítása érdekében: a nagykörúti villamospálya felújítása idején is iránytaxikkal segíti a Társaság a fővárosi mozgáskorlátozottak közlekedését - áll a BKV közleményében.

A társaság a tájékoztatás szerint törekszik a mozgásukban korlátozott személyek közlekedési esélyegyenlőségének megvalósítására.

A fővárosban több útvonalon közlekednek alacsonypadlós autóbuszok és trolibuszok, továbbá speciális szolgáltatást nyújtanak háztól-házig, úgynevezett taxirendszerben üzemelő szolgáltatásukkal.

Az alacsonypadlós buszok egyik jellegzetessége, hogy - legalább a két első ajtónál - lépcső nélküli kocsiszekrénnyel készültek, így a járdáról egyetlen lépéssel lehet beszállni a járműbe. A buszokon a második ajtónál kinyitható rámpa segíti a kerekes székkel közlekedők felszállását (ha igénybe kívánja venni, az autóbuszvezetőtől kérhet segítséget). Ezen járművek egyik fontos jellemzője, hogy a kerekes székek rögzíthetőek. A BKV alacsonypadlós flottája összesen 436 db járműből áll. Ebből 364 db autóbusz (24 százalék), 32 db trolibusz (20százalék) és 40 db villamos (7 százalék).

Augusztus 1. és 19. között a 4-6-os villamos pályáját korszerűbb, jobb minőségű elemekre cseréli ki a fővárosi közlekedési társaság. Ez idő alatt a Moszkva tér és a Blaha Lujza tér között a megszokott Combino villamosok helyett Ikarus 280 típusú buszok szállítják majd az utasokat. Ez az a típus, amely a Nagykörút közlekedési adottságait figyelembe véve a leggyorsabb és a legbiztonságosabb utazást teszi lehetővé - közölte a BKV kiadott közleményében. Mozgásukban korlátozott utasoknak figyelmébe ezért az 5-ös autóbuszt tudják ajánlani, amely átszállásmentes és akadálymentes kapcsolatot jelent a pesti forgalmasabb csomópontok valamint a Moszkva tér között.

A mozgáskorlátozott utasok kényelmét 2001. szeptember 18. óta biztosítja az a négy midibusz, amely háztól-házig szállítja azokat, akik a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségénél igénylik ezt.

Az iránytaxik átszállás nélküli, alacsonypadlós utazást tesznek lehetővé. Mindössze 2 vonaljegy áráért a város legtávolabbi végére is elszállítják a kerekesszékes utasokat. A mozgáskorlátozottak kísérői pedig ingyen utazhatnak ezeken a járműveken.

Az iránytaxit a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségénél lehet igényelni a 388-5529 telefonszámon.

A BKV az esetleges kényelmetlenségért az utasok türelmét és megértését kéri, hiszen augusztus 20-tól újra akadálymentesen közlekedhetnek a nagykörúton.

iránytaxi BKV felújítás combino nagykörút