Világgazdaság

Áresés az eurózónában

Ötven éve nem látott mértékű árcsökkenés és tovább növekvő munkanélküliség az eurózónában

Az eurózóna fogyasztói árindexe soha nem látott mértékben, 0,6 százalékkal csökkent éves szinten júliusban. Az IMF már az adat megjelenése előtt arra figyelmeztetett, hogy valós veszély a defláció kialakulása és elhúzódása, miközben az Európai Központi Bank mindeddig nem számolt ezzel a lehetőséggel.

Sok elemző azonban még mindig azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy év végére ismét pozitív lesz az árindex, mert a mostani esés leginkább az élelmiszerekre és az energiahordozókra vezethető vissza.

Az eurózóna fogyasztói árindexe 0,6 százalékkal csökkent éves szinten júliusban – tette közzé első gyorsbecslését az EU statisztikai hivatala, mintha csak alátámasztani akarta volna az IMF álláspontját. Ilyen nagymértékű deflációt sosem láttak az ötven évre visszamenőleg kiszámított adatsorokban.

Elemzők előzetesen 0,4 százalékos árcsökkenést vártak. „Az Európai Központi Bank alulbecsüli a deflációs veszélyt, amely pedig növekszik van” – kommentálta az adatot Ken Wattret, a BNP Paribas elemzője.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Egészségbiztosítás pénzügyi válság Autók Lendvai Ildikó elemzések - Gazdaság és Pénzügy sztrájk deflávció Pénzügyi és gazdasági válság PSZÁF KK - HR szakoldalak Rendőrségi ügyek - Tüntetések gazdasági válság Gyógyítás-finanszírozás A szerkesztő ajánlja Cégjog BKV Vállalati jelentések KK - Vállalati szemmel Lakossági energiaellátás forintárfolyam Felmérések influenza autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás katasztrófák infláció autó Reklám és Média Részvénypiacok A szociális és adórendszer átalakítása SZDSZ-ügyek fogyasztási cikkek Jobbik-ügyek A munka világa fogyasztóvédelem KKV aloldal Gazdák és termelők Botrányok a politikában EU aloldal Tudomány - Kultúra ingatlanpiac infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás áresésPénzügyi és gazdasági válság Fidesz-ügyek