Világgazdaság

Még két évig kitart a Ford a Rally VB-ben

A Ford, amely több mint 100 éve elkötelezett a motorsport iránt, az utcai autókra épülő legkeményebb versenysport, a WRC mellett a NASCAR-tól a GT sorozatokon át a nemzeti Formula Ford és Fiesta bajnokságokig annak csaknem minden szintjén képviselteti magát.

A Ford számára természetesen világszinten továbbra is a WRC a legfontosabb motorsport, amely a legkeményebb utcai autókra épülő sportág révén a legextrémebb körülmények között, hóban, sárban, murván és aszfalton, fagyban és rekkenő hőségben teszi próbára a technikát és a pilótákat egyaránt.

Miközben a gazdasági válság hatására több gyártó is kivonult egyes motorsportokból, a Ford a Finn Rally előestéjén 2 további évre erősítette meg részvételét a Rally Világbajnokságban, amelynek 2009-es idényében jelenleg, immár 3 pontos előnnyel finn pilótája, Mikko Hirvonen áll az első helyen.

A Rally Világbajnokságban 2006-ban és 2007-ben a konstruktőri világbajnoki címet is elhódító Ford Focus WRC egyébiránt első bemutatkozása óta minden futamon, ezúttal 116. alkalommal dobogós helyen végzett, a Finn Rally-n pedig megszerezte 40. futamgyőzelmét is (ezzel a Ford összesen 72 WRC futamgyőzelmet tudhat magáénak).

A napokban kezdődnek meg a FIA szabályok változásának hatására a 2011-es Rally Világbajnokság gyári versenyautójának alapjául szolgáló Fiesta S2000-es tesztjei, a korábbi Fiesta ST-t az N csoportban felváltó Fiesta R2, amely így a rallysportban magukat megmérettetők számára belépőautóként szolgál, pedig már elérhető a versenyzők számára.

Fiesta Ford rally