Világgazdaság

A belgák félnek az Opel eladása miatt - a Magna 2015-től vár nyereséget

Nem váltott ki osztatlan sikert Belgiumban az Opel-krízis eddigi megoldása. Uniós szinten vizsgáltatnák ki a Magna ajánlatát. A Magna vezérigazgató helyettese, Siegrfied Wolf egy ma megrendezett frankfurti konferencián úgy nyilatkozott, hogy terveik szerint az Opel 2015-től lesz képes ismét profitot termelni.

Az osztrák Magna és az orosz Sberbank konzorcium ajánlatának elfogadását a brüsszeli kabinet protekcionizmusnak nevezte pénteken, Didier Reynerds miniszterelnök-helyettes és Joelle Milguet foglalkoztatási miniszter szerint európai összhangra van szükség ahhoz, hogy az Opel összes európai telephelyén, így az antwerpeniben is biztosítsák a további működést.

A város polgármestere is garanciákat követel az üzem jövőjével kapcsolatban. A belgák uniós szinten szeretnék kivizsgáltatni, hogy nem sért-e közösségi jogszabályt az elfogadott ajánlat. Németországban viszont az állami támogatás mértékéről folytatnak vitát a gazdaság irányítói. Karl-Theodor Guttenberg, gazdasági miniszter kizárta annak lehetőségét, hogy további pénzt pumpáljanak az Opelbe, és a többi uniós tagállamot arra szólította fel, hogy a helyi üzemeket saját költségükön mentsék.

Egyelőre az osztrák kormányt hozta hírbe a sajtó, mint potenciális segítőt, amelyet Josef Pröll pénzügyminiszter nem is cáfolt. A Die Presse értesülései szerint akár a maximumot, 300 millió eurót is kaphat az osztrák válságcsomagból az Opel. Novemberben várható a General Motorshoz tartozó Opel eladásának lezárása.

A Magna és a Sberbank 500 milliós ajánlatot tett az autógyártóra, a vevők várhatóan jelentős átalakítást hajtanak majd végre a cég működésében. Ennek lehetőségére utalt Guttenberg is, amikor a múlt héten úgy fogalmazott: „a Magna megoldása is leépítéssel és átstrukturálással jár majd.”

Guttenberg sberbank Magna Opel