Világgazdaság

Alternatív fűtés lesz a Bethesdában

A támogatási szerződés aláírásával megkezdődhet a nagy múltú Bethesda Kórház környezetvédelmi és energiatakarékossági beruházása.

Az egészségügyi intézmény alapítványa több mint 184 millió forintot nyert a sokrétű fejlesztésre az Európai Gazdasági Térség és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus által kiírt pályázaton. A projekt megvalósulását követően a gyermekkórházban napkollektoros, gázmotoros, hőszivattyús rendszerrel termelik majd az energiát, ezzel biztosítják a hűtő-fűtő rendszer működtetésért és melegvíz előállítását is.

Több mint negyedszázada, 1992-ben hosszas tárgyalások után igen rossz állapotban került vissza a Bethesda Gyermek kórház a Református Egyház tulajdonába. Ezt követően sokáig nem részesült sem állami, sem önkormányzati támogatásban, a rekonstrukció, illetve a korszerűsítés feladatai a református egyházat terhelték. Ma már - felismerve a kórház küldetését és szerepét - az intézet fejlesztéséhez állami támogatást is kap. A kórház 1993-ban hozta létre alapítványát, hogy segítse az átalakításokat, fejlesztéseket, s vállaljon részt a környezetvédelem népszerűsítésében is - írja közleményében a Váti Kht.

A most elnyert támogatást energiahatékonysági és környezetvédelmi célokra fordítja majd a kórház. Terveik szerint egy napkollektoros és gázmotoros, hőszivattyús rendszert fognak kiépíteni. Ez biztosítja a későbbiekben az épületek fűtését télen, nyáron pedig hűtését. Emellett a rendszer képes lesz ellátni az épületeket használati melegvízzel is.

 

Az új energiarendszer kiépítése mellett modernebb hőszigetelő ablakokra, ajtókra cserélik az elöregedett nyílászárókat is, így a kórház komfort fokozata is növekszik, az itt gyógyulók és dolgozók körülményei ugyancsak javulnak. A projekt munkálatai várhatóan 2011 áprilisában zárulnak le.

Bethesda Norvég alap