Világgazdaság

Hétezer magyar busz "menni Amerika!"

A Nabi Kft. budapesti telephelyén adták át a hétezredik hazánkban gyártott autóbusz karosszériát. A szerkezetkész jármű - amely a Florida állambeli Gold Coast városban teljesít majd szolgálatot - egyike azon autóbuszoknak, melyeket a cég az Egyesült Államok közlekedési vállalatainak szállít.

A budapesti üzemben manapság egy 50 darabos acélvázas sűrített földgázhajtású autóbusz-széria készül. A magyar mérnökök egyedi formatervét és modern konstrukcióját hordozó BRT buszcsaládra pedig további megrendeléseket vár a cég, nem csak visszatérő ügyfelektől (pl Foothill, Nashville, San Diego), de új üzemeltetők részéről is.

A Budapesten készülő acélvázas járművek mellett sikeres a NABI Kaposváron gyártott, kompozit vázszerkezetű autóbusza is. Los Angeles 2008-ban kötött szerződést a világon egyedülálló NABI Compobus autóbuszokra, amelyből már százat leszállítottak.

A 400 járműre szóló megrendelés 2011-ig leköti a több mint kétszáz fős üzem kapacitásait, az opciós szerződés pedig ezen felül további 600 busz lészállítására biztosít lehetőséget.

Az Egyesült Államok nyugati partvidékén közkedvelt t Compobusok mellett a Budapesten készülő acélszerkezetes járműveink iránt is egyre élénkebb az érdeklődés, például Westchester és Miami számára is teljesítünk megrendeléseket ami mindenképp optimizmusra ad okot a közeljövő terveit illetően – mondta Baranyai Ferenc a NABI Kft. cégvezetője.

Az Egyesült Államokba szállított autóbuszok túlnyomó része sűrített földgáz üzemű, a cég ezen felül hagyományos dízel, folyékony földgáz üzemű és hibrid autóbuszokat is gyárt.

Compobus busz Florida Amerika Kaposvár Nabi