Világgazdaság

Kocsis: a kormány és az elhárítás volt főnöke hibázott a romagyilkosságok kapcsán

Ficsor Ádám távozó titokminiszter nem tartja magát felelősnek a romák elleni gyilkosságsorozat kapcsán a Nemzetbiztonsági Hivatalban (NBH) történt hibákért. Kocsis Kálmán, az Információs Hivatal volt főigazgatója ugyanakkor a kormányt és az elhárítás volt főnökét bírálta az üggyel összefüggésben.

Súlyos rendszerszintű hibákra világított rá a Nemzetbiztonsági Hivatal belső vizsgálata, amelyek gyakorlatilag meghiúsították a Cég eredményes működését a romagyilkosságok megelőzésében, illetve felderítésében. Mire vezethető vissza az, hogy elégtelen teljesítményt nyújtott az elhárítás? – kérdezte a Magyar Nemzet Kocsis Kálmánt.



– Az egyik ok szerintem az lehetett, hogy későn született meg a felismerés: a gyilkosságsorozat nemzetbiztonsági üggyé vált. A bűncselekmény nyomán létrejött etnikai feszültségek ugyanis idővel már az ország stabilitását is veszélyeztették. Ez a területet irányító miniszter, elsősorban Szilvásy György felelőssége. A kormánynak is fel kellett volna hívni a figyelmet arra, hogy ebbe az ügybe szükséges a szolgálatok bevonása. Ficsor Ádám miniszter idővel már beszélt róla, hogy intézkedési tervet készítettek az egyre súlyosabbá váló probléma kezelésére, arról azonban nincsenek információk, hogy ez már megtörtént-e Szilvásy György minisztersége idején.

A második komoly probléma az NBH-ban tapasztalt rendszerszintű hiányosságok mellett az volt, hogy a rendőrség sem kérte a titkosszolgálatok segítségét, leszámítva persze azt, hogy a szakszolgálat munkáját igénybe vették.

Ficsor szilvásy Információs Hivatal