Világgazdaság

Madoff-csalás: a tőzsdefelügyelet "ügyetlenkedett"

Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) többszöri "ügyetlenkedésére" derített fényt az a SEC-vizsgálat, amelyet a 65 milliárd dolláros csalássorozatot elkövető Bernard Madoff ügyében folytattak le - írta a The Wall Street Journal a hétvégén.

A SEC-nek a korábbi években több alkalma lett volna arra, hogy leleplezze az egykori nagy tekintélyű New York-i üzletembert, akire kötvénycsalás, több rendbeli pénzmosás és egyéb vádpontok miatt júniusban 150 évi börtönbüntetést szabtak ki.

A tőzsde- és értékpapír-felügyelet sorra figyelmen kívül hagyta a csalásra utaló figyelmeztető jeleket - olvasható a SEC főfelügyelője által nyilvánosságra hozott 477 oldalas jelentésben.

A The Wall Street Journal szerint a felügyeletnek "fájdalmasan sok" lehetősége lett volna, hogy véget vessen Madoff csalásának, de a szakértők tapasztalatlansága, az ügynökségen belüli személyes ellentétek és a hiányos kommunikáció miatt ez nem történt meg. A SEC különböző osztályai között nem volt kifogástalan az együttműködés, a szakértők több tippet figyelmen kívül hagytak, képtelen voltak észrevenni a mélyebb összefüggéseket, és nem tettek óvintézkedéseket.

A SEC nyomozói például 1992-ben, amikor két floridai könyvelő ügyében Madoff közelébe jutottak, azt állapították meg, hogy Madoff tiszta. A SEC ezen állásfoglalása után ráadásul sokan megnyugodtak, és újra Madoffra bízták pénzüket.

Egy fedezeti alap kezelője 2003 májusában e-mailben felsorolta azokat a jeleket, amelyek szerinte arra utalnak, hogy Madoff úgynevezett Ponzi-sémát működtet. A vizsgálat csak 2003 decemberében kezdődött, de nem a súgó által jelzett területen, így mellékvágányra futott, és a szakértők ellenőrizetlenül elfogadták Madoff közléseit üzletkötéseiről.

A későbbi, 2004-es és 2005-ös vizsgálat is kudarccal járt, pedig a SEC felügyelői akkor már egyértelmű jelzéseket kaptak arról, hogy Madoff üzletkötései és az ügyfeleinek biztosított magas hozamok nem valóságosak.

A SEC belső jelentése azt is megállapította, hogy a szövetségi ügynökség a feladatához képest kis munkaerővel dolgozik: 3650 munkatársa felügyeli az egész Wall Street-i bankvilágot, az amerikai vállalatokat, a tőzsdéket, valamint több mint 10 ezer befektetési alapot és tanácsadó céget, továbbá 5 ezer bróker-üzletkötőt.

csalás tőzsdefelügyelet The Wall Street Journal madoff