Világgazdaság

Mekkora kockázatot vállalunk a guantánamói fogoly ügyében?

Az Egyesült Államok nagyon hálás a magyar kormánynak, hogy hajlandó befogadni egy guantánamói foglyot - mondta az MR1-Kossuth Rádiónak a Fehér Ház Guantánamo-ügyi különmegbízottja.

Daniel Fried beszámolt arról is, hogy egy magyar delegáció napokon belül elutazik a guantánamói amerikai fogolytáborba, hogy találkozzon azzal a három őrizetessel, aki megfelelt a magyar feltételeknek.

Ellenük nem folyik jogi eljárás az Egyesült Államokban, sem más országban, és nem is gyanúsítják őket. Azok közül egyébként, akiket Washingtonban szabadon bocsátásra alkalmasnak találtak, senki sem szervezett terrortámadásokat – hangsúlyozta Daniel Fried.A biztos nem cáfolta azt a Pentagon-jelentést, amely szerint több tucat, Guantánamóról szabadon bocsátott ember került újra kapcsolatba terrorszervezetekkel, ám hangsúlyozta: ezeket saját hazájukba küldték vissza, az Európába érkező volt foglyokat viszont a befogadó országok szemmel tarthatják, segítenek nekik a beilleszkedésben, ami jelentősen csökkenti a kockázatot, ráadásul azok, akik Európában találnak hazát nagyon szerencsések, és ezt maguk is tudják.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek