Világgazdaság

Menekülnek Európából az amerikaiak

Csökkent a tranzakciók átlagos mérete az ingatlanbefektetési piacon

Nem eléggé kelleti magát az európai a tengerentúliaknak: tömegesen maradtak távol az amerikai intézményi befektetők ezekben a hónapokban. Az első fél évben mindössze 400 millió eurót költöttek különböző portfóliókra, miközben 900 millió euró értékben adtak el ugyanitt. Hosszú évek óta így nettó eladókká váltak az öreg kontinensen.

A CBRE ezzel kapcsolatban emlékeztet: két éve még a legnagyobb szereplők voltak az amerikaiak Európában, több mint 20 milliárd eurót hagytak a kasszában 2007 első felében, s ez idő alatt csupán 9,7 milliárdos értékben adtak el ingatlanokat.

Az amerikaiak távolmaradását leginkább Németország érezte meg. Nem is csoda, hiszen például 2006 és 2009 eleje között az Európába áramló amerikai befektetési pénz fele (kb. 36 milliárd euró) a német piacra vándorolt.

A CBRE szakértői szerint az amerikai intézményi befektetők otthon sem nagyon vásárolgatnak, ott is, itt is alacsonyabb árakra várnak.
 
Az európai ingatlanpiacon 2009 első felében kevesebb mint felére csökkent a befektetési tranzakciók átlagos értéke a 2007-es csúcshoz képest. A lezárt tranzakcióké 18,4 millió euróra (5 milliárd forintra) esett vissza, azaz 59 százalékkal alacsonyabb, mint a 2007 első fél évében mért 44,4 millió euró (11,5 milliárd forint).

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

ingatlanbiznisz befektetések Amerika tengerentúl ingatlanpiac