Világgazdaság

Néhány állami cég vezetőjéről már tudjuk mennyit keres

Nem sietik el az állami tulajdonú cégek a vezetői jövedelmek közzétételét, kedden délelőtt még csak az erre kötelezett cégek töredéke tett eleget e kötelezettségnek, amelynek határideje kedden jár le. Az elsők között publikálták az adatokat a pénzügyi szektorhoz tartozó egyes cégek, amelyek minden bizonnyal a fizetések nagyságában is az élen járnak.

Nagyon változatos képet mutat a közvetve, vagy közvetlenül az állami többségi tulajdonban lévő pénzügyi intézményekben a munkaviszonyban lévők havi jövedelme és juttatásai, míg a választott tisztségviselők bruttó havi tiszteletdíja 100 ezer forint körül van, de általában nem éri el a 200 ezer forintot.

Azoknak a gazdasági társaságoknak, amelyekben a magyar állam, a helyi önkormányzatok, a költségvetési szervek vagy közalapítványok többségi tulajdonnal rendelkeznek, szeptember 15-ig kell közzétenniük a vezető tisztségviselők, a felügyelő bizottsági tagok, a vezető beosztású munkavállalók pénzbeli juttatásait és egyéb juttatásait, valamint a jogviszony megszűnése esetén járó pénzbeli juttatásait.

A Magyar Fejlesztési Banknál (MFB) a sort a vezérigazgató vezeti bruttó alapbére kerekítve 3,66 millió forint, a helyettesei pedig havi bruttó 2,0-3,5 millió forint alapbért kapnak. Ezekben a beosztásokban a bruttó alapbér 80 százaléka fizethető ki prémium feladatok teljesítése esetén. Az ügyvezető igazgatók havi bruttó alapbére 1,3-3,0 millió forint, a prémium az alapbér 50-80 százaléka lehet.

Az igazgatók bruttó alapbére 800 ezer és kétmillió forint között van, a prémiumként pedig ennek 40-50 százalékát kaphatják meg. Az osztályvezetők havi bruttó alapbére 500 és 1,2 millió forint között, a csoport- és deskvezetőké pedig 400-900 ezer forint között lehet, de ezekben a beosztásokban adható jutalom is, míg a fent említettekben nem. Minden vezető beosztott kéthavi besorolási bérének megfelelő garantált juttatásban részesül, és az éves kafetéria keretük 1,11 millió forint. A bank választott tisztségviselői bruttó 90.000 és 180.000 ezer forint tiszteletdíjat kapnak havonta és más juttatásban nem részesülnek.

A Diákhitel Központ Zrt. a vezérigazgató havi bruttó alapbére 1,94 millió forint, ami nettó 887.950 forint havonta. Az éves prémium maximális mértéke az alapbér 75 százaléka. Egyéb juttatásként havi 12.000 forint meleg étkezési hozzájárulást kap és a bruttó bér 10 százaléka, de az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás nem lehet több, mint a mininálbér.

A vezérigazgató felmondási ideje 8 hónap. A vezérigazgató-helyettesek bruttó alapbére 1,288 millió forint, a nettó 606.945 forint. Ők az alapbér 65 százalékát kaphatják meg prémiumként. Az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás és a meleg étkezési utalvány, valamint a felmondási idő azonos a vezérigazgatói poszthoz kapcsolódó tételekkel. A kafetéria összege mindegyik beosztásban évi 270.000 forint. A választott tisztségviselők havi tiszteletdíja bruttó 70-90 ezer forint, és más juttatásban nem részesülnek.

A Concordia Közraktár Zrt.-nél a munkaviszonyban lévő vezetők közül a vezérigazgató alapbére 848 ezer forint, a helyettese pedig 845.500 forintot kap plusz 15 százalék nyelvpótlékot. Mindkét beosztásban a bruttó alapbér 80 százaléka fizethető ki prémiumként. A vezérigazgató 2 havi végkielégítést kaphat, a helyettese pedig hat hónapit.

Az igazgatók és igazgató-helyettesek alapbére havi bruttó 596.000 és 758.300 forint között van. Mindegyik beosztásban 4 havi alapbér lehet a prémium és a végkielégítés 2,5 hónaptól 7 hónapig terjed. A választott tisztségviselői havonta bruttó 90-110 ezer forint tiszteletdíjat kapnak és más juttatásban nem részesülnek.

fizetések felsővezetők állami vállalatok