Világgazdaság

OTP, Mol, Richter, Telekom – Mit érdemes venni, mit eladni?

A hangulat vezérelte emelkedés után mindenképpen várható a korrekció a nemzetközi, és így a magyar részvénypiacon is. A negyedik negyedév első részében azt valószínűsítjük, hogy a BUX index beszorulhat egy sávba, majd a negyedév második felében elérkezhet az esés – írja az Equilor, részletes elemzést adva az OTP, a Mol, a Richter és a Magyar Telekom árfolyamainak várható alakulásával kapcsolatban.

OTP – Javaslat: alulsúlyozás

Az OTP esetében továbbra sem várunk módosítást a menedzsment 2009-es évre megcélzott 150 milliárd forintos eredménytervére nézve, tekintve, hogy a bank a harmadik negyedévben folyamatosan javuló iparági környezetben működött. A bank helyzetének és tőkeellátottságának megítélése pozitív irányba változott. A társasággal kapcsolatban a befektetők a pozitív hangulat ellenére is érzékenyek lehetnek a rossz hitelállomány növekedésére, illetve a céltartalékképzésre. A negyedik negyedév folyamán továbbra is igaz lesz, hogy a pénzügyi szektor megítélése meghatározza az OTP részvényárfolyamának mozgását.

Mol – Javaslat: alulsúlyozás

A Mol 2009. második negyedéves jelentésében a pénzügyi eredmény – mindenek előtt a forint erősödése – miatt prezentált számottevő profitot. A novemberi számokban ennek a pozitív tendenciának a növekedését várhatjuk, de az iparági környezet nem javult, ami az üzemi tevékenységet továbbra is nyomás alatt tarthatja. A forint gyengülése potenciális veszélyt jelenthet a társaság megítélésére nézve. Rövidtávon azonban egyelőre a hangulat nem utal a magyar piaci eszközökkel kapcsolatos pozitív kockázati megítélés megfordulására.

Richter – Javaslat: tartás

A harmadik negyedévben lezajlott a várt kötvénykibocsátás, ami legalább újabb öt évig biztosítja a vétójoggal rendelkező 25%-os részvénycsomag állami kézben maradását. A felvásárlási sztori tehát lekerült a napirendről. Ismét fontosabb lesz a negyedik negyedév folyamán a gyógyszergyártó szektor megítélése, mely nagyban függhet a H1N1 típusú vírus terjedésének ütemétől, az exportpiacok keresletétől és a magyar fizetőeszköz mozgásától.

A Richter bevételei szempontjából fontos exportpiac az Egyesült Államok (az első féléves árbevétel 12%-át adta), amelynek gazdasága most pozitív megítélés alá esik. Bizonytalanságra ad okot ugyanakkor az amerikainál is nagyobb bevétel hozzájárulással bíró ex-szovjet utódállamokban az, hogy a fejlődés  beindulásának időpontját nehéz megbecsülni. A közép-európai piacok közül Lengyelország emelhető ki és a lengyel gazdaság relatív stabilitása, amely a Richternek mindenképpen előnyös. A forint 2009. március óta tartó erősödése az exportőröknek, köztük a Richternek sem kedvez.

Magyar Telekom – Javaslat: alulsúlyozás

A távközlési cég tudta a válság alatt az egyik legstabilabb üzletmenetet fenntartani, de a változások rá is kihatnak. A vállalat a vezetékes telefonok piacának folyamatos zsugorodását, a mobil piac telítettségét más piacokon való fejlesztéssel igyekszik kompenzálni. Ilyen többek között az IP alapú televíziós szolgáltatás, az ún. IPTV, amely az első félévben már igen biztató értékesítési adatokat produkált.

A létszámleépítésből és a juttatások csökkentéséből látszik, hogy eredményességét költségcsökkentéssel igyekszik szinten tartani. Az mértéke vélhetően tartható lesz az idei eredmény után is, ezért a piac továbbra is osztalékrészvényként kezeli, és mint ilyen, az MNB kamatcsökkentései pozitív hatást gyakorolhatnak az árfolyamára. A cég gyorsjelentése ritkán tartogat meglepetést, amennyiben novemberben erre kerülne sor, akkor inkább negatív csalódásra számítunk, melyet a leépítések jelezhetnek előre.

alulsúlyozás vétel emfesz OTP A szerkesztő ajánlja Dávid Ibolya Költségvetés 2012-2013 Wall Street tartás Mol Telekom részvénypiac Richter árfolyam