Világgazdaság

Private banking: felzárkózott az Erste

Hat- hét százalékosra nőtt a piaci részesedés a legalább 50 milliós pénzügyi vagyonnal bíró ügyfelek körében

A válság közepette sem állt le az építkezéssel az Erste Bank privát banki üzletága, és elbocsátások helyett a területen dolgozó alkalmazottak és tanácsadók létszámának növelését tervezik – jelentette ki mai sajtótájékoztatóján Kállay András igazgató.

Hozzátette: annak ellenére, hogy a hitelintézet ezen üzletága mindössze három éve van jelen a piacon, ez idő alatt 85 milliárd forintra növelte az általa kezelt vagyont, az ügyfelek száma pedig kilencszáz körül alakul.

Ezzel az Erste felzárkózott a legnagyobb szereplők mögé, az 50 millió forint feletti pénzügyi vagyonnal rendelkező szegmensben 6-7 százalékos a piaci részesedése. (Az Erste 2006-ban vette át az ING privát banki portfólióját, ami 16 milliárdos „hozott” állományt jelentett, azóta viszont kizárólag organikus úton növekedett az üzletág.)

A bank markáns, 50 millió forintos belépési küszöböt alkalmaz az üzletágban, az egy ügyfélre jutó átlagos pénzügyi pedig 80-100 millió forint körül mozog.

További növekedés viszont – szögezte le Kállay András – csak belső, illetve külső akvizícióval lehetséges, hiszen nettó pénznövekedésről most nem lehet beszélni a hazai piacon.

A bank – tette hozzá – elsősorban azoktól a konkurensektől igyekszik új ügyfeleket elhozni, akik hasonló belépési limittel dolgoznak, hiszen tíz-húsz millió forintból nem igazán lehet ütőképes portfóliót összeállítani.

Ami pedig az ügyfelek szokásait illeti: az igazgató szerint az utóbbi időszakban a privát banki kliensek a korábbinál rendszeresebb kapcsolatfelvételt igényelnek - sokszor személyesen is -, és a korábbinál is alacsonyabbá vált a kockázatvállalási hajlandóságuk.

Az Erste privát banki portfóliójában egyébként jelenleg 40-50 százalék között mozog a forint- és devizabetétek, 20-30 között a befektetési alapok aránya, a maradékon pedig kötvények, állampapírok, ETF-ek (tőzsdén kereskedett alapok), illetve részvények osztoznak.

részvények szektor szegmens private banking Erste Bank