Világgazdaság

Reménytelen a lakáshitelesek állami mentése

Az áthidaló hitel helyett a bankok saját programjai segítenek az adósokon

Szűk másfél hónapja igényelhetik az ügyfelek a bankoknál az úgynevezett áthidaló kölcsönt, vagyis a kormányzati lakásmentő csomagot.

A nagy csinnadrattával beharangozott adósmentés azonban eddig nem túl sikeres: a hitelintézetek beszámolói szerint a szigorú feltételek miatt csak nagyon kis réteg tudja igénybe venni.

„Az ügyfelek ezen lehetőség iránt is érdeklődnek, de sok esetben azt tapasztaljuk, hogy a jogszabály által írott feltételeknek nem felelnek meg, vagy a megfelelés igazolását hosszadalmasnak és nehézkesnek ítélik” – osztja meg tapasztalatait a CIB Bank.

Aki munkanélküliként szeretné a havi 10 ezer forintos törlesztési lehetőséget igénybe venni, annak egyebek között igazolnia kell, hogy tavaly szeptember 30. után szűnt meg a munkaviszonya, méghozzá a foglalkoztató érdekkörében felmerült okból, például létszámleépítés, átszervezés, gyárbezárás miatt.

„A rászorulók egy jelentős része azért nem jut hozzá az áthidaló hitelhez, mert nem tud ilyen igazolást hozni, illetve számos esetben nem alkalmazott volt az igénylő” – magyarázzák az UniCredit Banknál.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

rászorulók mentőcsomag lakáshitelesek devizahitelek