Világgazdaság

60 százalékos megtakarítás LED lámpákkal – Úttörő program

Megkezdődött két LED-es közvilágítási projekt tesztüzeme, melynek keretein belül egy Magyarországon úttörő jellegű beruházás valósult meg az RFV Nyrt. kivitelezésében. Az új technológia legfontosabb előnye, hogy hatékonyabb, mint a hagyományos lámpatestek, élettartamuk is hosszabb, ezzel a beruházó önkormányzatok nem csak az energiaköltségeiken, de a karbantartási kiadásaikon is faraghatnak.

„Nagymértékű hatékonyságnövelés, és ezzel együtt költségcsökkentés érhető el a közvilágításban, hiszen az itt legnagyobb arányban használt kompakt fénycsöves, 36 wattos fényforrások teljesítményével szemben egy LED-lámpatest teljesítmény felvétele 20 watt. Emellett amíg a LED üzemideje laboratóriumi körülmények között 100 ezer óra – a gyártók 50 ezer órát minden esetben garantálnak –, addig a hagyományos lámpatesteké alig 12 ezer. – mondta Makra József, az RFV Nyrt. vezérigazgatója. A klímavédelmet előtérbe helyezve az RFV most teszteli az első LED-es lámpasorokat, amely projekthez komoly reményeket fűzünk. Rövid, féléves tesztüzemünket követően, ugyanis már most világosan látszik, hogy az energiamegtakarítás elérheti a 60 százalékot.” – tette hozzá a vezérigazgató.

Ma Magyarországon a törvényben megszabott közvilágítási órák száma csaknem 4000 óra, ennek alapján könnyen kiszámolható, hogy az energiafelhasználás mellett a fenntartási költségek is csökkenhetnek: míg egy normál lámpatestet 3 évente cserélnek le, addig egy LED-es lámpatest cseréje csak 12 évente esedékes. Ráadásul az eddigi tapasztalatok szerint a LED-es lámpák folyamatos karbantartást sem igényelnek, csupán az általános tisztítást és karbantartást kell elvégezni rajtuk.

Az RFV számításai szerint új beruházások esetén alapvetően költséghatékonyabb új, LED-es lámpatestet választani, a meglévő közvilágításnál pedig 50-100 darab lámpatest esetén éri meg az önkormányzatoknak a hagyományos lámpatestet LED-esre cserélni, ez esetben a megtérülés nagyjából 8-12 év. Új beruházás esetében a költségek gyakorlatilag megegyeznek a hagyományos lámpatestekével, állami, illetve uniós források igénybe vételével viszont csökkenthető a költség, így a beruházás megtérülési ideje is rövidülhet.

Szembeötlő különbség a hagyományos és a LED-es technológia között, hogy míg a nátriumos lámpák sárgás fényt adnak, addig a LED az emberi szem számára természetesebb fényt bocsát ki. Összességében, ahogy néhány évtizeddel ezelőtt a normál izzókat elkezdték felváltani a higanygőz alapú fényforrások, úgy a LED alkalmazása a közvilágításban is hasonló mértékű változást idézhet elő a jelenleg használt nátriumos és kompakt izzós lámpák esetében.

takarékosság LED lámpa klímavédelem rfv megtakarít önkormányzatGeneral Electric