Világgazdaság

A Toyota elnöke bocsánatot kért a balesetért és mindenért

Akio Toyoda könnyek között kért bocsánatot a baleset miatt, amelynek során négy fő vesztette életét a szőnyeg alá szoruló gázpedál miatt. A Toyota elnöke egyben a cég viselkedését is elítélte.

A New York Times megfogalmazása szerint a Toyota elnöke bocsánatkérések egész litániájával állt elő a döbbent riporterek előtt a Japán Nemzeti Sajtó Klubban.

A vállalat alapítójának unokája a hagyományos japán bocsánatkérés eszközéhez folyamodott, miután kiderült: 3,8 millió autót kell visszahívni az Egyesült Államokból, mivel a gázpedál a szőnyeg alá szorulhat. A hiba miatt egy négytagú család már életét vesztette.

Toyoda emellett kitért a cég általános teljesítményére is. Az elnök hangzatos beszédében úgy fogalmazott: a vállalat a válság nyomán egy lépésre áll attól, hogy megadja magát a jelentéktelenségnek vagy a halálnak. Mint mondta, a cég jelenleg üdvözülésért kapkod. "A Toyota a sikerből eredő bűnbe esett és fegyelmezetlenül további sikereket hajszolt."

A Toyota 5 milliárd dolláros rekord veszteséggel számol a márciussal végződő üzleti évben, de még mindig sokkal jobban teljesít, mint amerikai vetélytársai. Toyoda megfogalmazása szerint szörnyű volt, hogy a cégnek kaliforniai gyára bezárásáról kellett döntenie, az elnök elismerte, hogy a lépés jelentős veszteséget okozott a helyi iparnak. De bocsánatkérést intézett a japán néphez is, mert véleménye szerint a fiatalok azért nem érdeklődnek eléggé az autók iránt, mert a gyártók elveszítették az autók iránti szenvedélyüket.

Toyoda baleset Toyota