Világgazdaság

Már nem jön be a goulasch, tschikosch, fokosch!

Az egészségturizmus, lehet az egyik kitörési pont Magyarország számára – erről beszélt a Világgazdaság egészségügyi konferenciáján Kincses Gyula, az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet főigazgatója.

Az egészségügy jelenlegi kapacitásai csak a közforrásokra alapozva nem tarthatók fent – jelentette ki a főigazgató. A humánerőforrás-helyzet stabilizálásához többletforrás kell, ez viszont csak több-lábon állással lehetséges. A turizmus hagyományos magyar ikonjai (goulasch, tschikosch, fokosch, félszezonos- lángosos Balaton) nem biztosítják a piaci pozíció tartását az átalakuló és globalizálódó turisztikai piacon. A válság utáni világban általában is az ország újrapozícionálására van szükség – mondta Kincses.

Az orvosi szolgáltatásokra épülő gyógyturizmus a világ egyik legdinamikusabban fejlődő üzletága. 2006-ban az egészségturizmus világpiacát szakértők (McKinsey and Co.) 60 milliárd dollárra becsülték, 2012-re ez 100 milliárd dollárra növekedhet. Egyes (zömmel távol-keleti) országok erre iparszerűen álltak rá. A piac felosztása a vége felé tart, telítődik, sok országban komoly központi támogatást kap a terület.

Ami a magyar piacot jellemi, nagy biztonsággal állíthatjuk, hogy az esetek kb. 80 százalékát és a bevétel nagyjából felét az osztrák határmenti (elsősorban) fogászati turizmus hozza. A bevételek másik jelentős részét az erre szakosodott utazás-szervezőkön keresztül érkező egyesült királyságbeli, ír, francia, dán, német és svájci páciensek adják (fogászat, esztétika). Egyelőre nem jelentős, de potenciáljában növekvő szeletét képezik a piacnak a közszolgáltatókhoz érkező betegek. Utóbbiból elsősorban a (román, szerb, ukrán) határmenti állampolgárok térítésköteles (azaz szabadáras) látogatásai tesznek ki jelentősebb tömeget – mondta a szakember.

Ami a magyar gyógyturisztikai piac kurrens szolgáltatásait illeti, Kincses kiemelte: ma a meghatározók a magánintézmények szolgáltatásai. A „zászlóshajó” a fogászat, ebben Európában piacvezetők vagyunk, de feljövőben van az esztétikai sebészet és a szemészet. Általában a határmenti ellátások a fejlettek, nyugati határszél: elsősorban magánellátások, déli és keleti határszél: a közszolgáltatók szerep-vállalása a meghatározóbb. Itt a fő területek az ízület-sebészet, a daganat-terápia, a szemészeti műtétek (hályogműtét), az IVF, a szívműtétek, az érsebészet, de a határmentén egy réteg bármilyen ellátást Magyarországon keres.

Kincses Gyula hangsúlyozta: a turisztikai szolgáltatásokhoz minél több egészség-célú szolgáltatás kapcsolása kellene, például wellness, gyógyászati ellátások, szűrések, preventív szolgáltatások stb. Az egészségügyi szolgáltatásokhoz minél több turisztikai szolgáltatás kapcsolása komplex csomagokban – mind hatékony eszköz a szakember szerint. Összegzésképp kiemelte: a start-pozíciónk  jó, a világtendenciák prosperitást ígérnek, de nem jelentenek automatikus további növekedést Magyarországon. Ehhez a gyógyturizmus mindkét ágában szemléletváltásra van szükség – hangsúlyozta Kincses.

Gyógyturizmus – Honnan, hová?

Ahonnan a betegek tömegesen mennek:

Észak-Amerika, Anglia, Közel-Kelet, Oroszország,

potenciálisan: Nyugat-Európa, Távol-Kelet, Ukrajna.

Ahová a betegek tömegesen mennek:

India, Thaiföld, Szingapúr,

Mexikó, Brazília, Costa Rica, Panama,

Magyarország, Lengyelország, Bulgária, Törökország

Észak-Amerika

 

Észak-Amerika, Anglia, Közel-Kelet, Oroszország,

potenciálisan: Nyugat-Európa, Távol-Kelet, Ukrajna.

Ahová a betegek tömegesen mennek:

India, Thaiföld, Szingapúr,

Mexikó, Brazília, Costa Rica, Panama,

Magyarország, Lengyelország, Bulgária, Törökország

Észak-Amerika -->

kapacitás egészségturizmus Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet bevételAllianz Biztosító gyógyturizmus