Világgazdaság

Mégsem lesz blokád a szlovák határon

Lemondták vasárnapra tervezett határátkelő-blokádjukat a szlovák teherszállítók, akik kedden azt közölték: először a közlekedési miniszterrel tárgyalnának. Ha a találkozó mégsem jönne létre, január 4-én, hétfőn, az autópályákon levő benzinkutakat torlaszolnák el - mondták.

Tiltakozásul az általuk túl magasnak ítélt autópályadíjak miatt, a szlovák teherszállítók néhány napja jelentették be: január 3-án blokád alá akarják venni a szlovákiai határátkelőket. Azt is kifogásolják, hogy az autópályákon kívül túlságosan sok úttípusra terjesztették ki a díjfizetési kötelezettséget és általában véve is rosszul készítették elő a pályadíj bevezetését.

A jövő év január 1-én életbe lép az elektronikus autópályadíj a teherjárművek számára Szlovákiában. A 3,5 tonnát meghaladó összsúlyú teherjárművek, illetve azok, amelyek több mint 9 személy szállítására alkalmasak, 6,3-20,9 eurócent között fizetnek egy kilométer használatáért, az úttípustól, illetve a jármű típusától függően.

Szlovákiában az elektronikus díjrendszer összesen 2.400 kilométer autópályára, gyorsforgalmi útra és más, jelzett útra terjed ki.

A regisztrálás november végétől zajlik a Sky Toll által üzemeltetett rendszerbe, eddig mintegy 32 ezer járművet jelentettek be.

A bliccelők ellen már kezdettől fogva szigorúan lépnek fel: 2.655 euróig terjedő bírság fenyegeti a nem fizető autósokat.

Szlovák Pénzügyi és gazdasági válság 2010 Bank of England EKB A szerkesztő ajánlja Vállalati jelentések teherszállítókGeneral Motors határ EGIS Nyrt. forintárfolyam Parragh László Nokia VPOP blokád RSM DTM Hungary Zrt. Federal Reserve - Fed autópáyadíj adó Opel Bauer Tamás ingatlanpiac Oszkó Péter