Világgazdaság

30. helyen állunk a világ legjobb országai listáján

Immár negyedik alkalommal választotta éves felmérésén az amerikai International Living magazin a világ legjobb országának Franciaországot.

A lap honlapján kedden publikált felmérés szerint - amely során a világ 192 országát vizsgálták meg a megélhetési költségek, a kultúra és szórakozás, a gazdaság, a földrajzi adottságok, a szabadságjogok, az egészségügy, az infrastruktúra, a klíma, és a nemzetbiztonság szempontjai alapján - 2009-ben Franciaország után Svájcban és az Egyesült Államokban boldogultak leginkább az emberek.

Magyarország a lista harmincadik helyén végzett, megelőzve Görögországot, Lengyelországot és Romániát. A vizsgált szempontokat tekintve Magyarország maximális pontszámot csak a politikai jogok és szabadságjogok tekintetében kapott, míg a nemzetbiztonsági kockázatok tekintetében 7 pontra közelítette meg a maximálisan adható 100 pontot.

A leggyengébb pontszámot gazdaságára kapta Magyarország, csupán 31-et, ami a legalacsonyabb volt az első harminc ország mutatói között. A megélhetési költségek tekintetében viszont kiemelkedett, mivel 2009-ben csak Argentínában és Litvániában volt olcsóbb az élet - a lista első harminc országa közül.

Ezeket az országokat vizsgálva átlag alatti volt a klíma, az egészségügy, a földrajzi adottságok, valamint a kultúra és szórakozás mutatója, míg az infrastruktúra tekintetében Magyarország a középmezőnyben végzett.

A lap 2009-es listáján az utolsó helyeken Irak, Afganisztán, Jemen, Szudán és Szomália végzett.

Richter Gedeon Nyrt. Ecostat Honda IMF Morgan Stanley Cashline Kft Wizz Air International Living Concorde Alapkezelő