Világgazdaság

"Rázós" évünk lehet - Borúlátók a nagy cégek vezetői

Az erős euró, a nagy munkanélküliség, a továbbra is gyengélkedő belső kereslet és a vállalati hitelszűke nehezítheti elsősorban az európai gazdaság idei évét.

Borúlátás, jobb esetben bizonytalanság jellemzi az európai nagyvállalatok, illetve gazdasági szervezetek vezetőinek 2010-re vonatkozó várakozásait.

A cégek igazgatósági szintjén elsősorban az erős euró, a nagy a továbbra is gyengélkedő belső kereslet és a vállalati hitelszűke okoz komoly aggodalmat.

A nehéz 2009-es körülmények közepette elért viszonylag jó üzleti eredmények kapcsán a cégvezérek nem győzik hangsúlyozni, hogy azok főként a költségcsökkentő intézkedéseknek, így például az elbocsátásoknak köszönhetők, és nem a valós keresletnek.

Ráadásul a leépítések miatt a fogyasztás talpra állása továbbra is bizonytalan maradt, és a gyenge beruházási kedv is veszélyezteti a fellendülést – figyelmeztetnek.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

Opten Informatikai Kft. Magyar Nemzeti Bank (MNB) Politikai közvélemény-kutatások Gazdasági Versenyhivatal A szerkesztő ajánlja Honda üzleti eredmények fogyasztás Google Inc. Federal Reserve - Fed magyar gazdasági válságIngatlanpiac Kóka János Suppan Gergely Opel Csaba László