Világgazdaság

"A Bokros csomag túllőtt a célon" - Videó

Bartha Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke a VOSZ ülésén leszögezte: a korábbi években ismertetett javaslatok nagy része nem valósult meg.

Bartha Ferenc kijelentette: az elmúlt 20 év az expanzió időszaka volt, Magyarország pedig a változásik végrehajtása tekintetében első helyen állt, a világ figyelme felénk fordult. Ennek ellenére éllovasból sereghajtóvá váltunk.

Amikor Magyarország a kilencvenes évek elején gyors privatizáció mellett döntött, valóban felgyorsult a gazdaság fejlődése, de világos volt, hogy két prioritást kell szem előtt tartani a torzulások elkerülésére. Az egyik a versenyiparágakban az erős hazai szektor létrehozása. A nem versenyző ágazatokban pedig meg kell őrizni a hazai pozíciókat. Ezek a prioritások nem érvényesültek, ezért a válság időszakába strukturálisan gyenge Magyarország került.

A Bokros csomag kissé túllőtt a célon, mégis stabilitást biztosított, ezért történelmi bűn volt a későbbi évek költekezése. Az eladósodás reálterhei növekedtek, a forint túl erős volt és ez fékezte az exportot. A magas forintkamatok miatt a devizahitelekre terelődött a hangsúly, csökkent a monetáris politika hatékonysága.

A legnagyobb bűn az volt, hogy teret engedett a túlzott eladósodottságnak. A jegybank akkor tud hatni a kormányra, ha előtte lebegteti a fizetésképtelenség lehetőséget. Mivel ezt nem tette, az történelmi mértéket öltött. 2002 után drága külső forrásból improduktív állami költekezés valósult meg, 1 forintos szolgáltatást 2 forintért vásároltak meg.

Ma kijelenthetjük ugyanakkor, hogy túljutottunk a pénzügyi válságon. Lassan elindul a növekedés, de nehezebb feltételek mellett, így most sokkal nehezebb lesz elérni a kitörést, mint korábban. Magyarország 1 500-2 000 hatékonyan exportáló kkv működik, az ő támogatásukhoz kell mobilizálni az eszközöket. Észre kell venni, hogy az belföldi piacnak számít, hiszen Magyarország az elmúlt években mindig azon kesergett, hogy kicsi a saját piaca. Bíráljuk az EU-t, holott a bajok oka kizárólag a nem versenyképes kormányzás.

 

Bartha Ferenc ÉMÁSZ Nyrt. KSH Pénzügyi és gazdasági válság VOSZ hivatali visszaélések Moody's Politikai közvélemény-kutatások A szerkesztő ajánlja IMF forintárfolyam Joseph Stiglitz ITD Hungary Apple országgyűlési választások 2010 A KSH jelenti Részvénypiacok Karrierklub GfK Demszky Gábor A munka világa Deviza- és árupiac MNB Magyar Telekom Nyrt. Mol Európai Unió Fővárosi ügyek BMW Volkswagen Csoport IBM ingatlanpiac Fitch Volánbusz Zrt. korrupció