Világgazdaság

Az egyéves magyar GDP-nél is többet kaphat Görögország

Az eredetileg megígért 45 milliárd helyett 100-120 milliárd eurós segélyhitelhez juthat Görögország az eurózóna tagállamaitól és a Nemzetközi Valutaalaptól az elkövetkező három évben – közölték német parlamenti képviselők azt követően, hogy Berlinben tájékoztatta őket Dominiqe Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója.

Maga Strauss-Kahn azonban a találkozó után nem kommentálta a bejelentést, és az sem volt világos, hogy a kormányok miként képzelik a pótlólagos összegek előteremtését, illetve teljes-e körükben az egyetértés. Herman Van Rompuy EU-elnök azt mondta, hogy május 10-e körüli időpontra tervezi összehívni az eurózóna vezetőit. Szerinte egyébként nem lesz szükség a görög átütemezésére.

Az akár 120 milliárd eurót ( 32.400 milliárd forint, 270-es árfolyamon számolva) ) is elérő segély hírére mindenesetre azonnal megkönnyebbültek a piacok: a tízéves görög állampapírok német kötvényekhez képesti hozamfelára a tegnapi nap folyamán az ezer bázispontot is meghaladó szintről 828 bázispontra esett.

A bejelentést megelőzően eluralkodott piaci hisztériára jellemző, hogy a kétéves görög kötvények hozama közel 500 bázisponttal, 23,9 százalékra ugrott, ez tíz százalékponttal haladja meg a pakisztáni szintet. Az államcsőd elleni biztosítást jelentő CDS-ek felára pedig túlszárnyalta az eddigi rekorder Venezuela szintjét.

Országjelentés percről, percre - kövesse itt az eseményeket

További részletek a holnapi Világgazdaságban

motorola 2010 CDSAdósságválság az EU-ban A szerkesztő ajánlja IMF Járai Zsigmond forintárfolyam Demján Sándor Matolcsy György országgyűlési választások 2010 Simor András Parragh László Adósságválság az EU-ban Részvénypiacok mezőgazdaság államcsőd Telebit Yahoo fogyasztóvédelem adó görög gazdaság ORTT Egészségügy - Gyógyítás MFB