Világgazdaság

Amerika újból engedélyezheti az online szerencsejátékot

A washingtoni szenátus költségvetési bizottsága nyilvános meghallgatást rendezett az online szerencsejátékok újbóli engedélyezéséről.

A meghallgatás két főszereplője, Jim McDermott és Barney Frank képviselők közös törvénymódosító indítványt terjesztettek be a kongresszusnak a 2006-ban bevezetett „külföldi központú szerencsejáték-hálózatok által bonyolított fogadások” tiltásának felülvizsgálatáról.

Javaslatukhoz melléklelték a H2 Gambing Capital ágazati kutatóintézet jelentését, amely egyrészt kimutatta: a szabályozás nem érte el célját, Amerikában az online szerncsejáték forgalma a 2006-os, 50 százalékos visszaesés után 2010-ben várhatóan eléri a tiltás előtti szintet.

Másrészt a szürke zónába szorítással jelentős, évi mintegy 5 milliárd dollárnyi adóbevételtől fosztja meg a költségvetést. Amennyiben újból engedélyeznék az online fogadásokat, tíz év alatt 32 ezer munkahelyet teremtene az iparág – áll a H2 Gambling Capital elemzésében.

"Az ilyenfajta tiltásoknak nincs sok értelmük" – érvelt az újbóli engedélezés mellett Barney Frank képviselő. Szerinte ha felnőtt emberek a saját pénzüket költik, akkor az államnak legfeljebb befolyásoló szerepe lehet. – A 2006-os tiltással sikerült egy többmilliárd dolláros üzletágat a padlóra küldenünk, vagy ami még rosszabb: külföldre, illetve a törvényen kívüliségbe számznünk. Egy tollvonással adócsalót csináltunk azokból a honfitárainkól, akik on-line szerencsejátékon nyertek. Ők ha akrják, se tudják bevallani nyereményüket – idézi a képviselőt a The Independent.

szerencsejáték amerikai törvényhozás adó online szolgáltatás