Világgazdaság

Szigorú a hitelezés - Nem akar senki beruházni?

Visszaesés. Számos elhalasztott vagy éppen meghiúsult beruházás fémjelzi az elmúlt bő másfél évet. Tény, nem csak a megszorítások miatt viszszafogott állami beruházási kedv miatt lett meglepően gyenge a legújabb statisztika.

A lapunk által összegyűjtött, a korábbi tervek ellenére egyelőre meg nem valósult projektek is mutatják, számos céges beruházás várat még magára. Ami a számokat illeti: az első negyedévben az előző három hónaphoz viszonyított (szezonálisan kiigazított) mutató tudott csak csekély, 0,5 százalékos bővülést produkálni, az előző évihez képest 6,4 százalékos volt az esés.

Ez annak fényében váratlan, hogy a már enyhe pluszba került az időszak során, és már a viszonyítási alap is igencsak alacsony volt. 2006 óta egyébként jellemzően elmarad a beruházói aktivitás a gazdasági növekedéstől, ezt szakértők versenyképességi gondokkal is magyarázzák.

2010 EKB magyar gdp A szerkesztő ajánlja Honda forintárfolyam Generali Nouriel Roubini Szijjártó Péter Adósságválság az EU-ban Részvénypiacok Google Inc. Mazda adó ING Magyar Telekom Nyrt. Európai Unió beruházási kedv Ryanair