Világgazdaság

GDP: alig látszik meg az árvíz

Károk. Az idei extrém időjárás több szektort érint, ám az agráriumot leszámítva egyiket sem túl súlyosan. A mezőgazdaságban százmilliárd forint lehet a kár – ez a GDP-t 0,4 százalékkal csökkentheti –, de ennek csak egy kisebb részét okozza az árvíz, a jelentősebb pusztítás a jég és a belvíz számlájára írható. Ugyanakkor a sok csapadék az ország szerencsésebb részein javítja a termésátlagot.

A mintegy 20-30 százalékos terméskiesés elemzők szerint nem példa nélküli. A biztosítók is aggódva kémlelték az eget mostanában.

Míg a korábbi esztendők második negyedéveiben tűz- és elemi károkra 4-6 milliárd forintot fizettek ki (a 2008-as volt a rekord csaknem 10 milliárddal), az idén jóval többet fognak. Már most is 15 milliárdnál járnak, de az összeg még emelkedik.

A kormány döntése alapján a gazdáknak június 10. helyett szeptember 30-ig kell befizetniük a kárenyhítési alapba.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

BÉT - Napi események kormány döntéseA második Orbán-kormány A szerkesztő ajánlja biztosító elemi kár A második Orbán-kormány Soros György Adósságválság az EU-ban Európai Unió