Világgazdaság

Nem volt meglepő az MTelekom döntése

Búcsút int a Magyar Telekom a New York-i tőzsdének - jelentette be tegnap a társaság. A lépés nem meglepő, mivel az anyavállalat (Deutsche Telekom) hasonló döntést hozott nemrég, és a magyar vállalat menedzsmentjétől is ezt erősítő kommentárok láttak napvilágot az elmúlt időszakban.

Ugyanakkor a hazainál sokkal szigorúbb amerikai tőkepiaci szabályok értelmében a kivezetéssel meg kell várni, amíg lezárulnak a macedóniai és montenegrói vizsgálatok, amelyekkel kapcsolatban nehéz bármiféle pontos céldátumot adni (talán ennek köszönhető, hogy a hivatalos közleményben a társaság fenntartotta a jogot az egész procedúra lefújására!).

Emellett, mivel a Magyar Telekom részvényforgalmának több, mint 5%-át adja a New York-i parkett,ezért a folyamat némileg bonyolultabb, mint az anyavállalat esetében.

A történet valószínűleg nem változtat érdemben a Telekom részvények megítélésén (mivel a Telekom letéti igazolásai a tőzsdén kívüli OTC-forgalomban továbbra is elérhetőek maradnak a tengerentúlon), bár lehetnek olyan befektetők, akik negatívan értékelik az amerikai szabályozás mint erős kontroll kiesését a társaság működéséből.

Gáztalálatot jelentett be tegnap az INA a horvát-magyar határ közelében. Ezen a mezőn már évek óta tartanak a MOL és az INA által kontrollált közös fúrások, a mostani hír szerint mintegy 370 ezer köbméter napi gáz- és kondenzátum-kihozatalt biztosító kútra leltek. Ez a mennyiség a csoportjelenlegi napi gázkitermelésének 4%-ra rúg, azonban a felszínre hozatal és a kereskedelmi üzem mégjó néhány hónapot, akár évet is igénybe vehet.

Egészségbiztosítás Autók Devizakereskedőknek elemzések - Gazdaság és Pénzügy Pénzügyi és gazdasági válság Pályázati forródrót Magyar Telecom turizmus Környezetvédelem - Globalizáció A szerkesztő ajánlja IMF INA MOLMOL forintárfolyam ITD Hungary Felmérések autóipar Szekeres Imre Elemzői vélemények A második Orbán-kormány katasztrófák Adósságválság az EU-ban Részvénypiacok VPOP E.On A szociális és adórendszer átalakítása Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt NGTT Deviza- és árupiac Fúzió és akvizíció GDP-adatok Befektetési lehetőségek Állami Számvevőszék Egyesült Államok EU aloldal NYSE infokommunikáció Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon BP (British Petroleum) Equilor