Világgazdaság

Szlovák botrány: Szüntessék meg a jogsértést a tokaji ügyében

Tabajdi Csaba, az MSZP EP delegáció vezetője, az Európai Parlament (EP) Mezőgazdasági Bizottságának főtagja azt szorgalmazza, hogy az Európai Bizottság (EB) mielőbb szüntesse meg a jogsértő állapotot a tokaji bor ügyében.

A jogsértő helyzet Tabajdi Csaba álláspontja szerint az EB-nek azzal a korábbi döntésével állt elő, hogy szlovákul is bejegyezték a tokajit az eredetvédett borok listájára.

A magyar politikus jelezte: az ügyben mindaddig kérdéseket tesz fel írásban az Európai Bizottságnak, amíg az nem orvosolja az önmaga által előidézett jogsértést. Magyarország számára az lenne a kedvező döntés, ha az E-Bahus elektronikus uniós bornyilvántartásból, az eredetvédett borok közül törölnék a "szlovák tokaji" megnevezést.

Tabajdi Csaba megjegyezte: az ügy miatt Magyarország beperelte az EB-t az Európai Bíróságon, ám a per akár 4-5 évig is elhúzódhat. Ez gazdasági károkat okoz az országnak a hungarikumnak számító tokaji bor körüli bizonytalanság miatt. Az MSZP-s EP-képviselő az MTI kérdésére azt mondta, hogy a borvita miatt keletkezett gazdasági károkat, veszteséget eddig még nem mérték fel pontosan.

Szerinte a megoldás az volna, ha Szlovákia betartaná a 2004-ben kötött háromoldalú - magyar-szlovák-EB - megállapodást, amely szabályozza, hogy milyen egységes elvek alkalmazása szükséges a tokaji elnevezés használatához mindkét országban. Tabajdi Csaba utalt rá: kedvező megoldás lenne az ügy rendezésére a peren kívüli megegyezés is.

Az EP-képviselő beszélt a dohánypiacot érintő új szabályozás következtében kialakult helyzetről is, amely miatt álláspontja szerint az uniós dohánytermelő országok összefogására van szükség.

Tavaly ratifikálták ugyanis az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményét (FCTC), amelynek célja a dohányzás csökkentése. A szabályozás megtiltaná az adalékanyagok használatát a cigarettákban, és a dohányfajták keverését is, például a Burley-ét és az Oriental-ét is. Így ez utóbbiak piaci kereslete megszűnhet - mutatott rá Tabajdi Csaba.

Emiatt az unióban munkahelyek ezrei kerülnek veszélybe, csak Magyarországon mintegy 10 ezer termelő veszíthetné el megélhetését az ország gazdaságilag gyengébben fejlett észak-kelet régiójában - hangoztatta az EP-képviselő.

Amerikai piac - heti elemzés BÉT - Napi események 2010 Kósa Lajos forintárfolyam Mark Mobius A második Orbán-kormány tokaji bor Tabajdi Wall Street adó Jean-Claude Trichet