Világgazdaság

Az elektronikai gyártás a magyar gazdaság legnagyobb ágazata

Az elektronikai gyártóipar a magyar gazdaság legnagyobb ágazata, hozzájárulása a hazai össztermékhez (GDP) 15 százalék - állítja a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) csütörtökön bemutatott tanulmányában.

A Budapesten bemutatott tanulmány szerint az elektronikai gyártóipar jelentős hatást gyakorol egy sor más szektorra, hozzájárulása a gazdasági teljesítményhez így messze meghaladja a Központi Statisztikai Hivatal által kimutatott 5,34 százalékot, óvatos becslések szerint is eléri a 15 százalékot.

A magyar elektronikai gyártóipar a nemzetközi mezőnyben is előkelő helyet foglal el, a kelet-közép-európai régióban éllovas, uniós szinten pedig Németországgal van egy súlycsoportban - mondták el a tanulmány szerzői, akik szerint a termelés és a gyártás globális központja Ázsia után a jövőben Európa lehet.

Az elektronikai gyártóipar így a legnagyobb növekedési lehetőségekkel rendelkező ágazat Magyarországon, a lehetőségek kiaknázása érdekében viszont van még tennivaló, egyebek között az oktatás és a munkaügyi szabályozás területén.

 

Opten Informatikai Kft. Autók BÉT - Napi események elketronikai gyártásWall Street Nielsen OTP Panasonic concorde A szerkesztő ajánlja makroadatok ben bernanke dell forintárfolyam AmCham autóipar Hitelek: lakás A második Orbán-kormány autó Nokia Adósságválság az EU-ban makromutatók A szociális és adórendszer átalakítása MSZP-ügyek fogyasztási cikkek kereskedelmi kamara IMF-megállapodás Wall Street Magyar Posta Zrt. Mol Európai Unió