Világgazdaság

Brutális adósságot halmoztak fel az önkormányzatok

Az önkormányzatok adóssága meghaladja az 1080 milliárd forintot, erről Gémes György, az Önkormányzatok Szövetségének elnöke számolt be az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában. A visszafizetést már 2010 végén meg kell kezdeni, amire a súlyos finanszírozási problémákkal küzdő önkormányzatoknak nem lesz pénzük.

Az önkormányzatok teljes adósságállománya meghaladja az 1080 milliárd forintot, melynek felét a kötvények adják – jelentette be Gémesi György, az Önkormányzatok Szövetségének elnöke az MR1-Kossuth Rádiónak.

Lóránth Zoltán, az ÁSZ főigazgatója úgy véli, hogy azok az önkormányzatok vannak a legrosszabb helyzetben, amelyeknek nincsenek működési bevételei, például iparűzési adóból – tette hozzá.

Az önkormányzatok többsége olyan, mint egy időzített bomba, egyes önkormányzatok már 2010 végén „robbanhatnak”.  A helyi önkormányzatok által kibocsátott kötvények összértéke 564,8 milliárd forint lehet (ami a forint gyengülése miatt emelkedett), a kötvények 92 százalékát 2007-ben és 2008-ban bocsátották ki, áll a PricewaterhouseCoopers (PwC) nemzetközi tanácsadócég elemzésében. A kötvényeket két-három éves türelmi idővel adták el, tehát 2010 végétől el kell kezdeni törleszteni.

Ez idén 35 milliárd forint, jövőre pedig 65-70 milliárd forint plusz kiadást jelent a szektornak, és nem valószínű, hogy erre lenne fedezet. Pedig már ma is olyan nagy bajban van az önkormányzati szektor, hogy a 3200 önkormányzat kétharmada a működésképtelenség határán van – írja az MR1-Kossuth Rádió.

Állami beavatkozás illetve az „Önkormányzatok bankja” megoldás lehet működőképes, vélik a szakértők. Beavatkozás lehet például a kötvények refinanszírozása vagy átcsoportosítása a központi szervezetekhez.

A másik lehetőség hasonló ahhoz, ahogy a lakáshitelesek problémáját próbálják megoldani egy Nemzeti Eszközkezelő Társasággal. Bunna Gyula igazgatója az Egyesült Államokkal példálózik: „egy adott állam szintjén alapítottak egy önkormányzati pénzintézetet, amelynek az volt a szerepe, hogy a szektort képviselje. És csak az, hogy nem az adott szereplők, hanem a szektor képviselte magát, nagyjából 300 bázisponttal csökkentette a finanszírozás költségeit” – írja az MR1-Kossuth Rádió.

eladósodottság helyi adósság önkormányzat